Dekzandrug Schiphorst
< Aardkundig erfgoed - inleiding
Kaart: Aardkundig Erfgoed
Samenvatting
Deze dekzandrug heeft een hoogte van 2,5 meter, een lengte van ruim 2 km en ligt in een noord-zuid oriëntatie. Hij is gelegen op een oud terras dat gevormd was door de IJsseldal-Rijn in de laatste ijstijd (het Weichselien, 110.000-11.700 jaar geleden) en volgt een van de geulen van dit riviersysteem (Afb. 1).
Tussen 50.000 en 30.000 jaar geleden verlieten Rijnlopen dit gebied en stroomden enkele kilometers ten zuiden van deze rug nog wel om het Montferland heen richting het zuiden. Deze Rijnlopen stroomden over een brede riviervlakte en hadden een vlechtend karakter, kenmerkend voor ijstijden. Deze Rijnlopen hebben oude klei afgezet en stoomruggen en geulen achtergelaten op terrasvlakten aan weerszijden van het Oude IJsseldal (zie Rivierterras Gaanderen - Gendringen). Zelfs ten noordoosten van de rivierduinen bij Doetinchem zijn deze ruggen en geulen bewaard gebleven. Hoewel de Rijnafvoer het gebied verlaten heeft, volgen lokale beken overgebleven restgeulen, zoals de Kleine Beek, Grote Beek en Hummelose Beek ten zuiden van de dekzandrug.
De dekzandrug zijn vermoedelijk opgewaaid vanuit de bedding van een van de geulen van de oude IJsseldalrijn, die in de zomer vaak droog lag. Daarna werd het afgezet aan de flanken van de beek, waar het werd vastgehouden door de lage vegetatie. De precieze ouderdom van deze dekzandrug is onbekend.
Aardkundig fenomeen (primair)
dekzandrug, rivierduin
Overige aardkundige fenomenen
restgeul, rivierduin
Periode(s)
- Laat Pleistoceen
- Pleistoceen - Weichselien
- Pleistoceen - Weichselien - Laat-Glaciaal
- Holoceen
Gevormd door
mens, rivieren, wind
Kenmerkendheid
- Een van de weinige oude langwerpige rivierduinen gevormd langs de IJsseldalrijn die hier tot circa 30.000 jaar geleden liep.

Afb. 1 Fragment van de geomorfologische kaart met schaduwreliëf van het AHN-hoogtebeeld. Dekzandrug Schiphorst (geel) flankeert een laagten aan de oostkant die aangeduid is als terrasvlakten (lichtgroen). Lokale beekjes zoals de Grote Beek stromen via de restgeulen van de oude IJsseldalrijn (blauw) vanaf de rivierduinen van de Oude IJssel het IJsseldal in. Terrasrestruggen (groen) flankeren deze laagten. (klik voor een vergroting)
Overlap met eerder genoemd aardkundig erfgoed
- GEA-object: 33O11 Schiphorst
- Van Beusekom (2007): GL 91
Zie ook
Aardkundig erfgoedArtikelenHoort bij deze thema'sTrefwoordenDekzandrug
Specialist(en)
Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 30 aug 2024 om 02:01.