Kronkelwaard Ooijpolder

< Aardkundig erfgoed - inleiding



Overzicht aardkundig erfgoedKaart: Aardkundig Erfgoed

Samenvatting

Goed zichtbaar kronkelwaardreliëf, ontstaan door verplaatsing van de Rijn. Door zijwaartse verplaatsing van de meanderbocht is een serie ruggen en geulen in het landschap achtergebleven. In de ondergrond ligt zandige klei van de oeverwallen op de zandige beddingafzettingen van de rivier.

Het kronkelwaardreliëf wijkt hier echter af van het klassieke beeld. De meanderbocht is hier namelijk tegen de stuwwal van Nijmegen opgelopen. Daardoor maakte de rivier een scherpe knik, de meanderbocht verplaatste zich in zijn geheel naar het westen. Het deel van de kronkelwaard dat tegen de stuwwal aanligt is daardoor niet in de binnenbocht ontstaan, maar juist in de buitenbocht. Hierdoor ontstond een zgn. 'counterpointbar', die een stuk kleiiger is qua samenstelling.

Dateringsonderzoek heeft aangetoond dat de bocht zich verplaatst heeft tussen 200 v.Chr en 800 n.Chr. Dit betekent dat de Rijnloop tijdens de Romeinse tijd dus pontificaal voor de legerplaats van de Hunerberg (op de naastgelegen stuwwal) heeft gelegen. Het verkavelingspatroon in het gebied volgt het reliëf.

Aardkundig fenomeen (primair)

kronkelwaardreliëf, meanderruggen en -geulen

Periode(s)

  • Holoceen

Gevormd door

rivieren

Kenmerkendheid

  • Kronkelwaardreliëf van de Rijn
  • Goed ontwikkelde counterpointbar, sedimentatie die juist aan de buitenbocht van de riviergeul plaatsvind.

Verder lezen

Boterman, L., Candel, J., Makaske, B., & Wallinga, J. (2024). Late‐Holocene counterpoint deposition in the Lower Rhine River. Sedimentology.

Zie ook

ArtikelenHoort bij deze thema'sTrefwoorden

Kronkelwaard, counter point bar

Begrippen

kronkelwaarden

Specialist(en)
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 20 dec 2024 om 03:01.