opaakglas

Eigenschappen

VoorkeurslabelopaakglasOpaakglas is ondoorzichtig, in de massa door en door gekleurd vlakglas, dat onder meerdere namen op de markt is gebracht. Het wordt in Nederland meestal aangeduid met ‘marmerglas’, ‘marmorite’ of ‘marbriet’. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
DefinitieOpaakglas is ondoorzichtig, in de massa door en door gekleurdKleuren (activiteit) is het geheel aankleuren van de beeldlaag of de drager door daarin een kleurstof aan te brengen. (Conservation Dictionary) vlakglas, dat onder meerdere namen op de marktOpen plein of veld waar vee, levensmiddelen en andere koopwaar uitgestald en verhandeld worden, voor een groot deel in kramen en hallen ( (zie) markthal). Uit markten hebben zich steden ontwikkeld. Dat kon geheel zelfstandig gebeuren, dan wel onder bescherming van een heerlijke burcht of in strijd tegen een dergelijke burcht, of onder bescherming van een geestelijke immuniteit (kathedraal, abdij). Naar de markt richtten zich aanvankelijk verkeerswegen. De plattegrond van m.e. steden wordt voor een belangrijk deel bepaald door de wijze waarop die wegen op elkaar aansloten (rechthoekige, driehoekige, aaneengesloten markten). Zoals elk ander plein kon de markt door een galerij omgeven zijn. Ook omgaven gildehuizen het plein (Brussel) en diende zij voor feestelijkheden. (Haslinghuis) is gebracht. Het wordt in Nederland meestal aangeduid met ‘marmerglas’, ‘marmoriteOpaakglas is ondoorzichtig, in de massa door en door gekleurd vlakglas, dat onder meerdere namen op de markt is gebracht. Het wordt in Nederland meestal aangeduid met ‘marmerglas’, ‘marmorite’ of ‘marbriet’. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)’ of ‘marbriet’. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
SynoniemmarbriteOpaakglas is ondoorzichtig, in de massa door en door gekleurd vlakglas, dat onder meerdere namen op de markt is gebracht. Het wordt in Nederland meestal aangeduid met ‘marmerglas’, ‘marmorite’ of ‘marbriet’. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed),marmoriteOpaakglas is ondoorzichtig, in de massa door en door gekleurd vlakglas, dat onder meerdere namen op de markt is gebracht. Het wordt in Nederland meestal aangeduid met ‘marmerglas’, ‘marmorite’ of ‘marbriet’. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Bronhttps://thesaurus.cultureelerfgoed.nl/concept/cht:f1fffe74-5fee-4b35-86e9-bb2546892c19

Relaties

Relatie

Zie ook

Relatie

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 21 apr 2020 om 12:03.