Doorn - Langbroekerweg 10 - Huis Doorn

(506962) monumentenregisterComplexnummer: 506962

Introductie

Omgracht terrein met de hoofdburcht van het laatmiddeleeuwse kasteel Huis Doorn.

Foto van het gebouw met hek en gracht in de voorgrond.
Afb. 1 Beeldbank RCE, foto door J.P. Koning, 1999, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1250
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 18 november 1997

Geschiedenis

Huis Doorn is in de 13de eeuw gebouwd door de Domproost. Het kasteel werd verwoest in 1322 en mocht as in 1347 weer worden opgebouwd. In 1635 verkocht het Domkapittel het kasteel aan Reynier van Golsteyn en kwam het particuliere handen. Het werd in 1792 verkocht aan de schatrijke weduwe Wendela ten Hove die de hoofdburcht ingrijpend liet verbouwen naar ontwerp van Abraham van der Hart met een interieur naar ontwerp van Barthold Ziesenis. In 1919 kocht de Duitse keizer het kasteel en liet het aanpassen en moderniseren voor gebruik als zijn woning.

Omschrijving

Huis Doorn is in de tweede helft van de 13de eeuw gebouwd en had een rechthoekige hoofdburcht met op drie hoeken een ronde toren en op de vierde hoek, de noordoosthoek, een rechthoekige toren. De ingang bevond zich aan de noordzijde en hier bevond zich ook de voorburcht. Binnen de ommuurde hoofdburcht stond in de noordwesthoek een toren, die kort na de bouw naar het zuiden is verlengd. Hierna zijn langs de zuid- en noordzijde meerdere woonvleugels opgetrokken rondom een binnenplaats met een afsluitende muur aan de oostzijde. In 1796 is de hoofdburcht ingrijpend verbouwd, de oostelijke helft is afgebroken en de rest verbouwd tot een U-vormig landhuis. De voorburcht werd gesloopt en de ingang verlegd naar de oostzijde. De laatste grote verbouwing vond plaats in 1920 toen de trap naar de beletage werd verplaatst van het interieur naar het exterieur.

Omgeving

Ten noordoosten van het kasteel staan twee bijgebouwen, ten oosten een poortgebouw uit de 20ste eeuw.

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 4 jun 2024 om 03:01.