Hegebeintum - Harstawei 25 - Harsta State
Monumentnummer: 508264
Introductie
Omgracht terrein met in het midden het laatmiddeleeuwse huis Harsta State met ten zuidoosten daarvan een boerderij.Kenmerken
- Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1500
- Bouwstijl: n.v.t.
- Architect: n.v.t.
- Rijksmonument sinds: 29 december 1998
Geschiedenis
De Harta State is vermoedelijk gebouwd door een lid van de familie Van Heslinga. Mogelijk hebben Ymck Jeltinga en haar man Focko van Aysma, van wie een grafzerk in de tuin achter het huis ligt, het huis rond het midden van de 17de eeuw laten uitbreiden. Toen T. Andringa de Kempenaer door huwelijk eigenaar werd van het huis, verkocht hij het huis voor gedeeltelijke afbraak.
Omschrijving
Hoewel de Harsta State al in 1511 wordt genoemd, dateert het oudste gedeelte in het huidige huis pas uit het begin van de 17de eeuw. Het gaat om een rechthoekig gebouw. Rond het midden van de 17de eeuw is dit uitgebreid met een vleugel haaks op de voorgevel. Voor 1824 is ook aan de achterzijde, op de noordoosthoek, een vleugel haaks op het huis gebouwd. Ten zuidoosten van dit huis stond een boerderij. In 1843 wordt de state gedeeltelijk voor afbraak verkocht op voorwaarde dat het te handhaven gedeelte en de boerderij hersteld worden. De twee haakse vleugels worden afgebroken en het huis wordt aan de westzijde uitgebreid.
Omgeving
Ten noorden van het huis ligt een tweede omgracht terrein waarvan de relatie met het huis niet bekend is.
Bronnen en verwijzingen
- Beeldbank RCE Meer afbeeldingen van dit rijksmonument
- Berg, H.M. van den, Noordelijk Oostergo : Ferwerderadeel, ’s-Gravenhage 1981, 227-229.
- Elward, Ronald, en Peter Karstkarel, Stinsen en states : adellijk wonen in Friesland, Drachten/Leeuwarden 1990, 46-47.
- Radetzky, Rita, Stinzen, staten en buitenplaatsen in Friesland, Leeuwarden 2020, 32-33.
Zie ook
Monumenten- Hegebeintum - Harstawei 25 - Harsta State
- Hegebeintum - Bij Harstawei 25 - Historische tuin- en parkaanleg
- Hegebeintum - Bij Harstawei 25 - Hekpijlers
Meer informatie Meer over het monumentenregister en het rechtsgevolg van de aanwijzing tot rijksmonument is te vinden op cultureelerfgoed.nl/monumenten.
Meer over de omvang en reikwijdte van de bescherming van specifiek dit monument is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister en de leeswijzer.
Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 19 nov 2024 om 04:07.