Brummen - Eerbeekseweg 6 - (Groot) Engelenburg

(510406) monumentenregisterComplexnummer: 510406

Introductie

Omgracht terrein met aan de westzijde het hoofdhuis van kasteel Engelenburg, gebouwd op de plek van het afgebroken laatmiddeleeuwse kasteel, met aan de oostzijde twee bijgebouwen aan weerszijden van het voorplein.

Zwart-witfoto van het witte hoofdgebouw met gazon en oprijlaan in de voorgrond. Op het gazon staat een zonnewijzer.
Afb. 1 Het hoofdgebouw van kasteel Groot Engelenburg vanuit het oosten. Beeldbank RCE, foto door A.J. van der Wal, 1976, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1400
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 26 juni 2000

Geschiedenis

Kasteel Engelenburg is vermoedelijk gebouwd door de familie Schimmelpenninck van der Oye. Jacob Schimmelpenninck van der Oye herbouwde het kasteel nadat het door de Spanjaarden was verwoest. In 1828 volgde een verbouw onder Judith van Lennep.

Omschrijving

Het kasteel Engelenburg is mogelijk in de 15de eeuw gebouwd. Het had toen een hoofdburcht die bestond uit een rechthoekig of L-vormig omgracht gebouw. Gelet op vondsten onder de huidige keldervloer ging daar vermoedelijk nog een ouder gebouw aan vooraf. De 15de-eeuwse hoofdburcht brandde in 1629af en is in 1631 herbouwd met gebruikmaking van delen van de kelders. Het bestond toen uit een U-vorm met een toren daarbinnen. In 1828 is deze hoofdburcht ingrijpend verbouwd en kreeg deze zijn huidige uiterlijk.

In 1631 is ook de voorburcht verbouwd tot voorplein en verrees aan de noordzijde een bijgebouw. Dit bijgebouw is in de 19de eeuw verbouwd en ongeveer tegelijkertijd verrees aan de zuidzijde een oranjerie.

Omgeving

Ten oosten van het kasteelterrein ligt een groot, deels U-vormig omgracht terrein, dat vermoedelijk bij het middeleeuwse kasteel behoorde.

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 20 apr 2024 om 03:01.