Noordwijk - Van Limburg Stirumstraat 24-26 - Complex Sint Jeroenkerk
Complexnummer: 511986
Introductie
Uit twee onderdelen bestaand complex van rooms-katholieke neogotische hallenkerk, St. Jeroen, uit 1894/1927 en bijbehorende pastorie in rationalistische trant uit 1927, ontworpen door de architect Nicolaas Molenaar (1850-1930). De bedevaartskerk is in twee fasen gebouwd; het koorgedeelte en de sacristie dateren uit 1894, de rest uit 1927. De gefaseerde bouw van de kerk is uitwendig herkenbaar aan de versobering van de bouwstijl. Het interieur van het jongere gedeelte is aangepast aan het bestaande. De kerk is gebouwd op de plaats waarin 995 het lichaam van St. Jeroen is opgegraven en waar sinds die tijd een aan hem gewijde kapel en diverse kerkgebouwen hebben gestaan. Van het oorspronkelijke ontwerp van Molenaar werden in 1894 slechts het transept met priesterkoor en sacristie uitgevoerd en tegen de bestaande Waterstaatskerk aangebouwd. Na sloop van de Waterstaatskerk volgde in 1927 de bouw van de rest van de kerk en de pastorie. Aannemersbedrijf W. de Vreede voerde het werk uit. De deuren in de hoofdfaçade zijn vernieuwd.
Het kerkgebouw uit het zuiden. Foto: beeldbank RCE, G.J. Dukker, 1970 CC BY-SA 3.0

Interieur rechter zijbeuk en middenschip naar het koor. Foto: beeldbank RCE, G.J. Dukker, 1970 CC BY-SA 3.0
Kenmerken
- Datering: 1894-1927 (twee bouwfasen)
- Architect: N. Molenaar sr.
- Kunstenaars: Löhrer, G.B. Brom, J. Dunselman
- Bouwstijl: neogotiek
- Rijksmonument sinds: 13 oktober 1999
Bronnen en verwijzingen
- Kerkfotografie Nederland Afbeeldingen van het interieur in kleur
- Reliwiki
- Wikimedia Meer afbeeldingen van dit rijksmonument
- Wikipedia
Zie ook
Monumenten- Noordwijk - Van Limburg Stirumstraat 24 - Pastorie St. Jeroen
- Noordwijk - Van Limburg Stirumstraat 26 - Nieuwe Sint Jeroenkerk
altaren, neogotiek, Rationalisme, pastorieën, kerktorens, gebrandschilderde glazen, schilderingen, hallenkerken, Rooms-Katholieke Kerk en bedevaarten
Specialist(en)Meer informatie Meer over het monumentenregister en het rechtsgevolg van de aanwijzing tot rijksmonument is te vinden op cultureelerfgoed.nl/monumenten.
Meer over de omvang en reikwijdte van de bescherming van specifiek dit monument is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister en de leeswijzer.
Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 13 mrt 2025 om 03:02.