Weesp - Oudegracht/Nieuwstraat - Complex Nederlandsche Protestantenbond
Complexnummer: 512905
Introductie
Complex van de Nederlandsche Protestantenbond te Weesp, bestaande uit vier onderdelen: zaalkerk, pastorie met consistorie, voormalige bewaarschool en erfscheiding.Kenmerken
- Datering: 1905
- Architect: J. F. Klinkhamer en B.J. Ouëndag
- Bouwstijl: overgangsarchitectuur
- Rijksmonument sinds: 14 juli 1999
Het complex werd gebouwd omstreeks 1905 op de plaats waar voorheen de villa van de familie Van Houten (van de chocoladefabriek) stond, in opdracht van de dames J.S. en H.C. van Houten naar ontwerp van J. F. Klinkhamer en B.J. Ouëndag. De bouw werd gefinancierd door de firma Van Houten & Zonen. Naar de opdrachtgevers wordt de kerk ook wel het 'Van Houtenkerkje' genoemd. De eerste bouwtekeningen dateren uit februari 1904; vanaf mei 1904 zijn de tekeningen alleen nog gesigneerd door Ouëndag.
Het complex is opgetrokken in de stijl van de zogenaamde 'overgangsarchitectuur', een gemengde bouwtrant (ca. 1890-1915) die de overgang vormt tussen de eclectische stijl naar de moderne, niet meer aan de historische motieven gebonden architectuur, waarbij renaissancistische, Jugendstil-achtige en Berlagiaanse elementen als torentjes, rondbogen en gekleurde banden naast elkaar worden gebruikt.
Het complex is gelegen in het beschermd stadsgezicht Weesp.
Zie ook
Monumenten- Weesp - Oudegracht 69 - Van Houtenkerkje
- Weesp - Nieuwstraat 72 - Pastorie met consistorie
- Weesp - Bij Nieuwstraat 72 - Bewaarschool
- Weesp - Bij Nieuwstraat 72 - Erfscheiding
Overgangsarchitectuur, zaalkerken, pastorieën en consistories
Meer informatie Meer over het monumentenregister en het rechtsgevolg van de aanwijzing tot rijksmonument is te vinden op cultureelerfgoed.nl/monumenten.
Meer over de omvang en reikwijdte van de bescherming van specifiek dit monument is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister en de leeswijzer.Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 27 aug 2024 om 03:02.