Balk - Raadhuisstraat 42-43 - Complex Sint Ludgeruskerk
Complexnummer: 513655
Introductie
Centraal in de kern van Balk, gelegen aan de Luts, bevindt zich de R.K. kerk St. Ludgerus met pastorie. De hoofdingang van de kerk is gericht op het noordwesten en ligt iets terug van de Raadhuisstraat. Ten oosten van de kerk staat de pastorie die door middel van een gang met de kerk is verbonden. Aan de oostelijke achterzijde van de kerk ligt de sacristie. Achter de kerk, aan de zuidoostzijde, ligt de begraafplaats. Deze is van lokaal belang.
De kerk is gebouwd in 1882-1883 naar ontwerp van Alfred Tepe (1840-1920). De driebeukige neogotische basiliek is een echte Tepe-kerk: sober, vrijwel geheel uitgevoerd in baksteen en van harmonieuze verhoudingen; decoratieve elementen zoals waterspuwers, pinakels etc. zijn achterwege gelaten. De kerk is mede gezien haar centrale ligging goed ingepast in het dorpsgezicht. De schilderingen in het interieur dateren uit het interbellum en zijn van de hand van Jacob Ydema. Het neogotische Mengelberg-hoofdaltaar is afkomstig uit de afgebroken St. Michaëlkerk in Zwolle (1892).
De PASTORIE is een sober, eenvoudig gebouw, opgetrokken in 1903 in een ambachtelijk-traditionele baksteenbouw met chalet-motieven. Het pand is met uitzondering van een verbinding met de kerk vrijstaand; de hoofdingang grenst aan het pleintje voor de kerk; aan de achterzijde ligt de forse pastorietuin.
Tot 1912 stond hier de oude St. Ludgeruskerk, een in 1845 tot kerk verbouwde voormalige bierbrouwerij en jeneverstokerij.
Het terrein wordt van de openbare weg gescheiden door een gemetseld muurtje met pilasters. Tussen de open ruimte voor de kerk en de voortuin van de pastorie staat een eenvoudig ijzeren hek.
De kerk uit het westen. Foto: Arjan Barnard, 2012CC BY-SA 4.0
Kenmerken
- Datering: 1882-1883 (kerkgebouw)
- Architect: W.V.A. Tepe
- Bouwstijl: neogotiek
- Rijksmonument sinds: 13 oktober 1999
Kennis in monumentenregister
Kennis over dit monument is momenteel (ook) nog terug te vinden in het monumentenregister: rijksmonumentencomplex 513655.
Bronnen en verwijzingen
- Kerkfotografie Nederland Afbeeldingen van het interieur in kleur
- Reliwiki
- Wikimedia
- Wikipedia
Zie ook
MonumentenArtikelenHoort bij deze thema's Begrippenaltaren, neogotiek, kerktorens, Rooms-Katholieke Kerk en pastorieën
Specialist(en)Meer informatie Meer over het monumentenregister en het rechtsgevolg van de aanwijzing tot rijksmonument is te vinden op cultureelerfgoed.nl/monumenten.
Meer over de omvang en reikwijdte van de bescherming van specifiek dit monument is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister en de leeswijzer.
Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 19 nov 2024 om 04:07.