Raalte - Kerkstraat 6-8 - Complex Heilige Kruisverheffingbasiliek


(513664) monumentenregister Complexnummer: 513664



Introductie

Het kerkcomplex in het centrum van Raalte bestaat uit de kerk, een pastorie uit 1929, een kapel en twee lijkenhuisjes. De rooms-katholieke kerk is in 1891 gebouwd door Alfred Tepe. De pastorie is naar ontwerp van de architect Martin Roebbers in een traditionalistische stijl gebouwd. Het terrein waarop het complex zich bevindt, omvat ten zuiden van de pastorie een hek dat toegang biedt tot een beukenlaan (noord-zuid gericht) die als processielaan naar de begraafplaats leidt. De begraafplaats, die in 1928 is gesticht, wordt begrensd door een smeedijzeren hek, omzoomd door hoog geboomte met een middenpad tussen heggen. De twee lijkenhuisjes staan in de zuidoostelijke en zuidwestelijke hoek van de begraafplaats; centraal aan de noordelijke zijde staat de kapel in de as van de beukenlaan; alle in neogotische stijl. Vanaf het smeedijzeren toegangshek loopt door het midden van de begraafplaats tot aan de kapel een pad omzoomd door een haag. De Kruisverheffingkerk is in 1992 verheven tot Basilica Minor. Het Adema-orgel uit 1927 is afkomstig uit de in 1965 afgebroken r.k. St. Michaelskerk in Zwolle.
neogotisch kerkgebouw, dorpsbeeld met bebouwing, straat, auto's
De kerk uit het oosten. Foto: Bert Booden, 2018 CC BY-SA 4.0
neogotisch rijzig kerkinterieur met netgewelven, altaren en gebrandschilderde vensters
Interieur met zicht op het priesterkoor. Foto: A.J. van der Wal, 1971 CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: 1891-1892 (kerkgebouw); 1929 (pastorie)
  • Architecten: W.V.A. Tepe (kerkgebouw); M.A. Roebbers (pastorie)
  • Kunstenaars: H. Geuer, F.W. Mengelberg
  • Bouwstijl: neogotiek (kerkgebouw)
  • Rijksmonument sinds: 7 juli 1976





Bronnen en verwijzingen

Zie ook

MonumentenArtikelenHoort bij deze thema's Begrippen

altaren, hallenkerken, neogotiek, kerktorens, pastorieën, begraafplaatsen, Rooms-Katholieke Kerk en gebrandschilderde glazen

Specialist(en)

Meer informatie Meer over het monumentenregister en het rechtsgevolg van de aanwijzing tot rijksmonument is te vinden op cultureelerfgoed.nl/monumenten.

Meer over de omvang en reikwijdte van de bescherming van specifiek dit monument is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister en de leeswijzer.
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.



Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 27 nov 2024 om 04:26.