Kerkrade - (bij) Sint Hubertuslaan 80 - Complex Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen


(513737) monumentenregister Complexnummer: 513737



Introductie

Tussen 1921 en 1923 werden op een centraal gelegen terrein binnen de voormalige mijnkolonie Terwinselen een aantal voorzieningen gerealiseerd ten behoeve van de bewoners. Het complex wordt door de navolgende straten omgrenst: aan de noordzijde door de Callistusstraat; aan de oostzijde door de Singelweg; aan de west en noordzijde door de St. Hubertuslaan. In 1921 werd de rooms-katholieke kerk O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen gebouwd naar een ontwerp van architect J.H.H. van Groenendael. In 1923 werden de pastorie en een dokterswoning gebouwd naar een ontwerp van dezelfde architect. De pastorie werd aan de rechterzijde van de kerk aan de sacristie aangebouwd. In 1939 is een deel van de kerk wegens mijnschade ingestort, waarna gewijzigd herstel volgde. De dokterswoning werd aan de linkerzijde van de parochiekerk gebouwd. In 1939 werd begonnen met de aanleg van de Botanische Tuin op een terrein direct grenzend aan de parochiekerk en pastorie en tevens eigendom van de parochie. De botanische tuin is aan de oost- en noordzijde van kerk en pastorie gesitueerd. Het ontwerp werd gemaakt door tuinarchitect John Bergmans. Het aan de noord- en westzijde naast de kerk gelegen kerkhof en overige woonhuizen op dit terrein zijn uitgesloten van bescherming.

In de jaren 1960 is het kerkinterieur gemoderniseerd en van nieuwe ramen van de hand van Frans Nols voorzien.
bakstenen kerkgebouw met toren, voorplein, bomen
De kerk uit het zuidwesten. Foto: beeldbank RCE, Frans Kabel, 2020 CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: 1921-1923 (kerkgebouw)
  • Architect: J.H.H. van Groenendael
  • Kunstenaars: F.G.W. Nols, Th. Lenartz, Ch. Eyck, R. Smeets
  • Bouwstijl: neoromaans (invloeden)
  • Rijksmonument sinds: 19 maart 2001





Bronnen en verwijzingen

Zie ook

MonumentenArtikelenHoort bij deze thema's Begrippen

Neoromaans

Specialist(en)

Meer informatie Meer over het monumentenregister en het rechtsgevolg van de aanwijzing tot rijksmonument is te vinden op cultureelerfgoed.nl/monumenten.

Meer over de omvang en reikwijdte van de bescherming van specifiek dit monument is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister en de leeswijzer.
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.


Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 19 nov 2024 om 04:06.