Lisse - Heereweg 457-459 - Complex H.H. Engelbewaarders


(516105) monumentenregister Complexnummer: 516105



Introductie

De r.k. kerk "de H.H. Engelbewaarders" met bijbehorende pastorie is gebouwd in 1930-1931 op een terrein dat voor dit doel in 1929 beschikbaar werd gesteld door de familie Heemskerk-Hoogduin. Het ontwerp voor het in het gehucht de Engel gelegen kerkelijke complexje is geleverd door architect Jan Stuyt, die gebruik maakte van een door bouwpastoor Sentenie gemaakte schets. De uitvoerder van de werkzaamheden aan zowel de kerk als aan de met de kerk verbonden pastorie was W. de Vreede uit Noordwijk. De kerk van de Heilige Engelbewaarders is van het type centraalbouw en heeft met name in het interieur stijlkenmerken van de byzantijnse bouwkunst en kan derhalve als een voorbeeld van de neobyzantijnse stijl worden beschouwd. Van belang in het interieur van de kerk is onder meer de door Jan Dunselman vervaardigde koepelschildering, die evenals het Maria-altaar dateert uit 1931. De door J. Thiessen uit Roermond ontworpen kruiswegstaties zijn geplaatst in 1954. De wijziging aan het priesterkoor vond in 1960 plaats.
grote koepelkerk met stervormig venster, besneeuwd gazon, bomen
De kerk uit het westen. Foto: beeldbank RCE, G.J. Dukker, 1970 CC BY-SA 3.0
interieur van een koepelkerk met beschilderde koepel, banken
Interieur met zicht in de koepel en op het priesterkoor. Foto: beeldbank RCE, G.J. Dukker, 1970 CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: 1930-1931
  • Architect: J. Stuyt
  • Kunstenaar: J. Dunselman
  • Bouwstijl: expressionisme, neobyzantijns (invloeden)
  • Rijksmonument sinds: 27 november 2000





Bronnen en verwijzingen

Zie ook

MonumentenArtikelenHoort bij deze thema's Begrippen

Expressionisme, Oriëntalisme, Neobyzantijnse stijl, pastorieën, centraalbouw, koepelkerken, Rooms-Katholieke Kerk en schilderingen

Specialist(en)

Meer informatie Meer over het monumentenregister en het rechtsgevolg van de aanwijzing tot rijksmonument is te vinden op cultureelerfgoed.nl/monumenten.

Meer over de omvang en reikwijdte van de bescherming van specifiek dit monument is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister en de leeswijzer.
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.



Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 6 feb 2025 om 04:11.