Brummen - Voorsterweg 139 - Voorstonden

(520778) monumentenregisterComplexnummer: 520778

Introductie

Groot omgracht terrein met op de noordwesthoek de deels nog omgrachte hoofdburcht van het laatmiddeleeuwse kasteel Voorstonden met ten oosten daarvan een koetshuis.

Zwart-witfoto van het witte huis met hoge ramen en donkere luiken. In de voorgrond staat een vlaggenstok, om het huis heen staan bomen.
Afb. 1 Het hoofdhuis van kasteel Voorstonden vanuit het zuiden. Beeldbank RCE, foto door A.J. van der Wal, 1967, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1350
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 24 december 2004

Geschiedenis

Kasteel Voorstonden is vermoedelijk voortgekomen uit een curtis van de Sint-Salvatorabdij. Het heet dan nog Oldenhof. Rond het midden van de 14de eeuw zal hier het huis Voorstonden zijn gebouwd. Rond 1550 is het huis uitgebreid, vermoedelijk door Gijsbert van Wisch. Alexander van Spaen liet rond 1820 het huis van een L-vorm tot een vierkant verbouwen.

Omschrijving

Het kasteel Voorstonden is vermoedelijk gebouwd in het midden van de 14de eeuw. Resten daarvan zijn nog aanwezig in het noordelijke deel van het souterrain. Het zuidelijke deel dateert uit de 16de eeuw. Rond 1820 volgt een verbouwing waarbij een blokvormig landhuis ontstaat en waarvoor een deel van het oude huis aan de noordzijde wordt afgebroken.

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 26 mei 2024 om 03:01.