Vught - Lunettenlaan - Kamp Vught

(521303) monumentenregisterComplexnummer: 521303

Introductie

Het complex Kamp Vugt ligt met twaalf afzonderlijk beschermde rijksmonumenten aan weerszijden van de Lunettenlaan. Het complex is een herdenkings- en herinneringsmonument aan de vele gevangenen die hier onder slechte omstandigheden ingesloten zijn geweest en meestal vanuit hier op transport werden gezet naar elders gelegen concentratie- en vernietigingskampen. Het complex is een 'canonmonument' voor De Canon van Nederland - Canonvenster 36 - Anton de Kom.

Foto van lage gebouwen met schoorsteen en terrein in de voorgrond.
Afb. 1 Kamp Vught. Foto door bertknot from scarborough, australia, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons
Foto van wachttorens en prikkeldraad langs een bosrand.
Afb. 2 Wachttoren van kamp Vught. Foto door Sterkebak at nl.wikipedia, CC BY 2.5 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.5>, via Wikimedia Commons

Kenmerken

  • Datering: 1942 -1944
  • Architect: SS-er Otto Herzberg (bouwleiding)
  • Bouwstijl: Ambachtelijke vormentaal, met elementen van het Functionalisme en verwijzingen naar het vormenidioom van de Stuttgarter Schule (Kan per onderdeel wat verschillen)
  • Rijksmonument sinds: 10 mei 2002

Aanleiding voor de bescherming

Het complex Kamp Vught is ingeschreven in het rijksmonumentenregister in het kader van het project MIP/MSP 1850-1940.

Kennis

Op dit moment (2024) is de aanwezige kennis, beschrijving en waardering van het complex en zijn onderdelen nog terug te vinden in het rijksmonumentenregister. Over het kamp en zijn gevangenen zijn vele publicaties voorhanden. Nationaal Monument Kamp Vught beschikt daarnaast over een grote collectie documenten, objecten en foto's.

Canon van Nederland, venster 36 - Anton de Kom

Na zijn opsluiting in het Oranjehotel in Scheveningen werd De Kom op transport gesteld naar Kamp Vught. Hier blijft de kwalificatie als ‘zwaar geval’ en de afzonderlijke opsluiting bestaan. Hij staat geregistreerd als politiek gevangene. Via kamp Sachsenhausen, ten noorden van Berlijn, wordt De Kom vervolgens naar het eveneens Noord-Duitse concentratiekamp Neuengamme afgevoerd. Uiteindelijk overlijdt hij op 24 april 1945 in het kamp Sandbostel (tussen Bremen en Hamburg) onder erbarmelijke omstandigheden, vijf dagen voordat het kamp door Britse troepen wordt bevrijd.

Na de oorlog komt Anton de Kom net als veel andere die naar nazikampen afgevoerd waren niet thuis. Zijn familie zit lange tijd in onzekerheid over zijn lot en vraagt om informatie bij het Rode Kruis. Uiteindelijk krijgen ze via een medegevangene te horen dat De Kom zeer waarschijnlijk in april 1945 in kamp Sandbostel aan TBC is overleden. Pas in 1960 wordt zijn lichaam door een Frans onderzoeksteam in een massagraf bij Sandbostel gevonden, en in Loenen op de erebegraafplaats begraven. Daarmee krijgt hij postuum toch erkenning als strijder tegen onrecht en onderdrukking.


Bronnen en verwijzingen

U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.


Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 20 aug 2024 om 05:15.