Amsterdam - Ambonplein 61 - Complex Gerardus Majellakerk
Complexnummer: 523302
Introductie
In 1923-1926 tot stand gekomen voormalige rooms-katholieke kerk, genaamd Gerardus Majella en gebouwd volgens het principe van de centraalbouw, deel uitmakend van het complex Gerardus Majellakerk. Gebouwd naar een ontwerp van de architect J. Stuyt gebouwd in een op de oosterse centraalbouw geïnspireerde stijl met neoromaanse kenmerken in de detaillering. De kerk, in oorsprong met 1400 zitplaatsen, is nagenoeg oost-west georiënteerd. De kerk is in 1992-1993 verbouwd tot kantoor-, archief- en bedrijfsruimte. Het hoge centrale deel onder de koepel is grotendeels intact en sinds ca. 2010 in gebruik als orkestruimte. In oorsprong had de kerk geschilderde decoraties en wandschilderingen (bijvoorbeeld op de zwikken en pendentieven) met bijbelse voorstellingen. Het iconografisch programma werd mogelijk ontworpen door de architect Jan Stuyt. De schilderingen werden waarschijnlijk uitgevoerd door Jan Oosterman. Deze wandschilderingen zijn later overgeschilderd.
Kenmerken
- Datering: 1923-1926
- Architect: J. Stuyt
- Bouwstijl: neoromaans (invloeden)
- Rijksmonument sinds: 12 december 2001
Bronnen en verwijzingen
- De St. Gerardus Majellakerk te Amsterdam en de centraalbouw in het werk van Jan Stuyt Auteur: Arjen Looyenga; Jaarboek van het Genootschap Amstelodamum; Jrg. 88 (1996), pagina's 161-194
- Kerkgebouwen. 88 inspirerende voorbeelden van nieuw gebruik - van appartement tot zorgcomplex Red.: Albert Reinstra, Frank Strolenberg; Amersfoort; 2020; 212-213
- Reliwiki
- Wikimedia Meer afbeeldingen van dit rijksmonument
- Wikipedia
Zie ook
Monumenten- Amsterdam - Ambonplein 61 - Gerardus Majellakerkgebouw
- Amsterdam - Obiplein 2 - Pastorie St. Vincentiushuis
- Amsterdam - Obiplein 14 - Zusterhuis St. Theresia
- Amsterdam - Obiplein 18 - Pastoor Hesseveldschool
- Amsterdam - Halmaheirastraat 28 - Kinderbewaarplaats
- Amsterdam - Halmaheirastraat 30 - Schoolgebouw St. Vincentius
- Amsterdam - Batjanstraat 13 - Meisjesschool
Meer over het monumentenregister en het rechtsgevolg van de aanwijzing tot rijksmonument is te vinden op cultureelerfgoed.nl/monumenten.
Meer over de omvang en reikwijdte van de bescherming van specifiek dit monument is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister en de leeswijzer.
Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 4 sep 2024 om 02:03.