Gispen: een deelcollectie meubelen

Introductie

Uit de periode 1930-1970 bezit de Rijksdienst de grootste en meest gevarieerde collectie Gispen-meubelen in Nederland.

Gispen, beursbank (1939), verchroomd staal, kunstleer, linoleum, 105 x 290 x 67 cm
Gispen, beursbank (1939), verchroomd staal, kunstleer, linoleum, 105 x 290 x 67 cm

Jaren 20 en 30

De collectie geeft een goed beeld van wat er in de jaren 20 en 30 aan meubelen werd geproduceerd. De functionele, transparante en lichte stalen buisontwerpen sloten aan bij de ideeën van de architectenEen architect is iemand die opgeleiden geaccrediteerd is voor het ontwerpen van gebouwen en voor het leiden van bouwprojecten. van het Nieuwe Bouwen. Er werden ook unica gemaakt in opdrachtEen opdracht of instructie bestaat uit een richtlijn opgesteld voor een uit te voeren handeling. Wanneer men instructies geeft, wordt informatie over een bepaalde actie overgebracht. Dit kan zijn hoe, wanneer, of en op welke manier de actie plaats moet vinden. Instructies of opdrachten kunnen op allerlei uiteenlopende manieren aan de ontvanger overgebracht worden. Ze zitten bijvoorbeeld bij een nieuw gekocht product, meestal in papieren vorm. Dit wordt ook wel een handleiding genoemd. Instructies kunnen ook bestaan uit directe communicatie tussen mensen of dieren. Als iemand bijvoorbeeld Af! tegen zijn hond roept, is de hond geïnstrueerd dat hij moet gaan liggen. Klikt iemand op het printerpictogram in een tekstverwerker, dan wordt het programma geïnstrueerd het document af te drukken. Instructies kunnen ook onderdeel zijn van een werkinstructie. van architectenEen architect is iemand die opgeleiden geaccrediteerd is voor het ontwerpen van gebouwen en voor het leiden van bouwprojecten. en particulieren.

Veel van de Gispen-meubelen zijn in serieproductie gemaakt. Voorbeelden zijn fauteuil no. 412 (1934) met de lange armleggers en de achterpootloze stoel no. 101 (1931).

Na 1945

Na 1945 worden meubelen gemaakt naar ontwerpen van Wim Rietveld en André Cordemeyer. Voorbeelden zijn fauteuil no. 415 en de polyester fauteuil no. 416. Het zijn ontwerpen die passen binnenHet binnenmilieu is wat men binnen in een gebouw ervaart. het kaderEen kader is het geheel van begrippen gebruikt bij de organisatie van informatie met betrekking tot collectiemanagement. van Goed Wonen.

Gebruiksmeubelen en museale stukken

De Gispen-collectie bevat zowel gebruiksmeubelen als museale stukken. Van de 300 meubelen zijn er 50 uitgeleend. Ze zijn ondergebracht bij onder meer het Nationaal Vlechtmuseum Noordwolde, het Stedelijk Museum Amsterdam, het Nationaal Glasmuseum te Leerdam, het Gispen Museum te Culemborg en Huis Sonneveld te Rotterdam.

Over deze deelcollectie

Depotschatten

Een unicum is de Beursbank in 1939 werd ontworpen door de architect Jan Frederik Staal (1879-1940) voor het PTT paviljoen in de Nieuwe Beurs van Rotterdam. De bank heeft een verchroomd stalen buisonderstel, zeven zitplaatsen met kunstleren bekleding en aan weerszijden met linoleum ingelegde schrijftableaus. Staal gaf het imposante zit- en schrijfmeubel dezelfde ellipsvorm als de rij publieke telefooncellen waarvoor het was geplaatst.

Herkomst

In 1992 schonk het bedrijf Gispen een groot aantal meubelen aan het Rijk, ter aanvulling op de collectie van het NederlandsHet Nederlands is een West-Germaanse taal en de moedertaal van de meeste inwoners van Nederland, België en Suriname. In de Europese Unie spreken ongeveer 23 miljoen mensen Nederlands als eerste taal, en een bijkomende vijf miljoen als tweede taal. Verder is het Nederlands ook een officiële taal van de Caraïbische (ei)landen Aruba, Curaçao en Sint-Maarten, terwijl er nog minderheden bestaan in Frankrijk, Duitsland en in mindere mate Indonesië, en nog ruim een half miljoen sprekers in de Verenigde Staten, Canada en Australië. De Kaap-Hollandse dialecten van Zuid-Afrika en Namibië werden gestandaardiseerd tot Afrikaans, een dochtertaal van het Nederlands. Architectuurinstituut (NAi). Het ging daarbij onder meer om meubelen van industrieel ontwerper Willem Hendrik Gispen (1890-1989). Uiteindelijk zijn de meubelen in 1999 in de collectie van de Rijksdienst terecht gekomen. In 2002 en 2011 is de Gispen-collectie verder uitgebreid. Dit door een schenking van de Stichting Gispen Collectie en een overdracht van 27 meubelen uit Paleis Soestdijk.

Relatie met andere collecties

De collectie van de Rijksdienst bevat 19e eeuwse meubelen, Nederlandse meubelen uit de jaren 1900 -1940 en meubelontwerpen uit de laat 19e en vroeg 20e eeuw van architectenEen architect is iemand die opgeleiden geaccrediteerd is voor het ontwerpen van gebouwen en voor het leiden van bouwprojecten. annex meubelontwerpers van de Amsterdamse en de Haagse School (1910-1930). Naast het Gispen Museum in Culemborg hebben het Stedelijk Museum Amsterdam, het Rijksmuseum Amsterdam, Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en het Centraal Museum Utrecht Gispen-meubelen in hun collecties.

Zoeken in deze deelcollectie

Op collectienederland.nl is deze deelcollectie te doorzoeken.

Meer informatie

Zie ook deze artikelen


Hoort bij deze thema's


Specialist(en)


    Contact

    Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 25 jan 2021 om 14:24.