Keramiek (deelcollectie)

Introductie

In de collectie (12.000 stuks) zijn Delfts en Chinees keramiek goed vertegenwoordigd.

Marinus Boezem, installatie ‘Titanic’
Marinus Boezem, installatie ‘Titanic’
Mozaïek Elfrink
Mozaïek Elfrink

Nederlandse aardewerknijverheid

Ruim 200 objecten geven een goed beeld van de Nederlandse aardewerknijverheid van 1876 tot 1940. De collectie keramische objecten (650) en ontwerptekeningen (2288) uit de fabriekscollectie van de N.V. Koninklijke Delftsche Aardewerkfabriek De Porceleyne Fles in Delft geeft een goed beeld van wat er tussen 1820 en 1960 werd geproduceerd. Met de collecties van Lambert van Meerten (1907), W.F.K. baron van Verschuer (1922) en W.H. Bal (1959) en de aankoop van aardewerkAardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur. voor de tentoonstelling Dubbelgebakken (1979) bezit de Rijksdienst een overzicht oude en moderne keramiek, oosters en NederlandsHet Nederlands is een West-Germaanse taal en de moedertaal van de meeste inwoners van Nederland, België en Suriname. In de Europese Unie spreken ongeveer 23 miljoen mensen Nederlands als eerste taal, en een bijkomende vijf miljoen als tweede taal. Verder is het Nederlands ook een officiële taal van de Caraïbische (ei)landen Aruba, Curaçao en Sint-Maarten, terwijl er nog minderheden bestaan in Frankrijk, Duitsland en in mindere mate Indonesië, en nog ruim een half miljoen sprekers in de Verenigde Staten, Canada en Australië. De Kaap-Hollandse dialecten van Zuid-Afrika en Namibië werden gestandaardiseerd tot Afrikaans, een dochtertaal van het Nederlands. glasGlas is de verzamelnaam voor hard, doorzichtig, niet kristallijn materiaal, bereid uit gesmolten zand, kalk en soda (natriumcarbonaat) of potas (kaliumcarbonaat). Met 'niet kristallijn' wordt bedoeld dat glas een gestolde vloeistof is..

Bruiklenen

Het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden heeft 220 keramische objecten in bruikleen. Deze variëren van oosters tot modern, tegelsGebakken plak klei, al dan niet geglazuurd. Op de tegel kan een voorstelling of een tekst ingebakken zijn. Ook een reliëf kan de tegel sieren., serviezen en vrij werk. Museum Lambert van Meerten en Gemeente Musea Delft hebben 90 stuks oosters porselein en keramiek van de Porceleyne Fles in bruikleen. Het Drents Museum in Assen heeft 75 stuks keramiek uit de periode 1890-1940 in bruikleen, waaronder het tegeltableau van de Maagd van Amsterdam. Het Gemeentemuseum Den Haag heeft keramiek in bruikleen van de Porceleyne Fles en 2 vazenRelatief hoge houders met een smalle opening, voornamelijk bestemd om een of meerdere knoppen of bloemen in te zetten. van Picasso. Het Groninger Museum heeft de collectie Niemeijer in langdurig bruikleen. Daartussen zitten mooie voorbeelden van oosters porselein. In bruikleen bij het Centraal Museum Utrecht zijn de sculpturen van Carrasso en Nienhuis. De Rekenkamer heeft een Lotti van der Gaag. Tegels en tegeltableaus zijn in bruikleen bij het Rembrandthuis, Museum Gouda, het NederlandsHet Nederlands is een West-Germaanse taal en de moedertaal van de meeste inwoners van Nederland, België en Suriname. In de Europese Unie spreken ongeveer 23 miljoen mensen Nederlands als eerste taal, en een bijkomende vijf miljoen als tweede taal. Verder is het Nederlands ook een officiële taal van de Caraïbische (ei)landen Aruba, Curaçao en Sint-Maarten, terwijl er nog minderheden bestaan in Frankrijk, Duitsland en in mindere mate Indonesië, en nog ruim een half miljoen sprekers in de Verenigde Staten, Canada en Australië. De Kaap-Hollandse dialecten van Zuid-Afrika en Namibië werden gestandaardiseerd tot Afrikaans, een dochtertaal van het Nederlands. Tegelmuseum in Otterlo, het Purmerends Museum, het Zeeuws Museum in Middelburg en het Limburgs Museum in Venlo.

Over deze deelcollectie

Depotschatten

Objecten van De Porceleyne Fles waaronder grote formatenHet geheel van de door de vorm bepaalde afmetingen, in het bijz. van bakstenen. (Haslinghuis) en ontwerptekeningen. Serviezen en objecten van NederlandsHet Nederlands is een West-Germaanse taal en de moedertaal van de meeste inwoners van Nederland, België en Suriname. In de Europese Unie spreken ongeveer 23 miljoen mensen Nederlands als eerste taal, en een bijkomende vijf miljoen als tweede taal. Verder is het Nederlands ook een officiële taal van de Caraïbische (ei)landen Aruba, Curaçao en Sint-Maarten, terwijl er nog minderheden bestaan in Frankrijk, Duitsland en in mindere mate Indonesië, en nog ruim een half miljoen sprekers in de Verenigde Staten, Canada en Australië. De Kaap-Hollandse dialecten van Zuid-Afrika en Namibië werden gestandaardiseerd tot Afrikaans, een dochtertaal van het Nederlands. aardewerkAardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur. nijverheid afkomstig uit diverse plateelfabrieken. Vrij keramiek uit de BKR periode. Ook bijzonder zijn Delftse figuurplastieken en het Mozaïek Elfrink.

Herkomst

Naast aankopen van het Rijk tot 1992 en de Beeldende Kunstenaarsregeling (BKR, 1949 tot 1984) is de collectie samengesteld uit schenkingen en legaten. Een deel daarvan is gelegateerd voor plaatsing in een specifiek museum. Zo is de collectie Delfts aardewerkAardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur. en Oosterse keramiek (3000 stuks) van fin de siècle verzamelaar baron Frits van Verschuer (1845-1922) een legaat voor plaatsing in het Gemeentemuseum Arnhem. De collectie van Willem Bal (1880-1962) met Oosters porselein, Delfts Blauw en Meissen porselein is in 1963 ondergebracht in het Zeeuws Museum in Middelburg. In 1988 werden 571 objecten NederlandsHet Nederlands is een West-Germaanse taal en de moedertaal van de meeste inwoners van Nederland, België en Suriname. In de Europese Unie spreken ongeveer 23 miljoen mensen Nederlands als eerste taal, en een bijkomende vijf miljoen als tweede taal. Verder is het Nederlands ook een officiële taal van de Caraïbische (ei)landen Aruba, Curaçao en Sint-Maarten, terwijl er nog minderheden bestaan in Frankrijk, Duitsland en in mindere mate Indonesië, en nog ruim een half miljoen sprekers in de Verenigde Staten, Canada en Australië. De Kaap-Hollandse dialecten van Zuid-Afrika en Namibië werden gestandaardiseerd tot Afrikaans, een dochtertaal van het Nederlands. gebruiks- en sierkeramiek uit de jaren 50 en 60 aangekocht van Pieter Doensen (1944). Deze collectie is in bruikleen bij Museum Kruithuis in Den Bosch. In 1958 is de collectie Van Tijen verworven. Deze bestaat uit 90 stuks 17e en 18e eeuwse tegelsGebakken plak klei, al dan niet geglazuurd. Op de tegel kan een voorstelling of een tekst ingebakken zijn. Ook een reliëf kan de tegel sieren., In 1959 is de Collectie Kaeso Fabius (300 borden en kommen van achttiende-eeuws Japans porselein) verworven.

In de periode 1972-1983 werden thematische tentoonstellingen opgezet waar keramiek voor werd aangekocht. In 1988 zijn ter gelegenheid van de internationale manifestatie Vice Versa, een uitwisselingsproject tussen Nederland en Frankrijk, 70 objecten uit de jaren 80 aangekocht. De collectie keramische objecten (650 stuks) en ontwerptekeningen (2288 stuks) is in 1985 aangekocht. Ze is verworven uit de fabriekscollectie van de N.V. Koninklijke Delftsche Aardewerkfabriek De Porceleyne Fles te Delft.

Relatie met andere collecties

Musea met keramiekcollecties en met specifieke verzamelgebieden zijn: Keramiekmuseum Princessehof Leeuwarden, Gemeente Musea Delft, Museum Lambert van Meerten in Delft, Gemeentemuseum Arnhem, Drents Museum in Assen en het Gemeentemuseum Den Haag.

Meer informatie

Zie ook deze artikelen


    Hoort bij deze thema's


    Specialist(en)


      Contact

      Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 25 jan 2021 om 14:24.