Heinkenszand - Dorpsstraat bij 91 - Barbestein

< Rijksmonumenten

(10013) monumentenregisterMonumentnummer: 10013

Introductie

Omgracht terrein met twee hekpijlers aan de kop van de oprijlaan tot het terrein van het voormalige kasteel Barbestein (of Barbistein).

Twee bakstenen pijlers met een stenen leeuw. Tussen de pijlers start een oprijlaan.
Afb. 1. Hekpijlers, augustus 1964. Foto door G.J. Dukker, beeldbank RCE (CC BY-SA 3.0)

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1350
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 24 mei 1967

Geschiedenis en omschrijving

Het Kastelenlexicon, een database van het Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats (Nederlandse Kastelenstichting), bevat uitgebreide informatie over dit object. Zie de link naar het Kastelenlexicon onder het kopje Bronnen en verwijzingen.

Omgeving

Het kasteel had een toegang aan de Dorpsstraat, daar waar de pijlers staan. Er zou volgens het Kastelenlexicon een tweede toegang zijn geweest aan Clara’s Pad, bij nr. 6, waar twee bakstenen pijlers staan met het opschrift ‘Barbe-’ en ‘Stein’. Deze pijlers lijken qua bouwstijl eerder te behoren bij de voormalige Gereformeerde Kerk uit 1903, die de naam Barbesteinkerk droeg. Volgens de registeromschrijving zou de oorspronkelijke toegang tot het kasteel Barbestein aan de zuidoostzijde hebben gelegen waar zich een smeedijzeren hekwerk zou moeten bevinden. Dit hek staat echter niet in Heinkenszand, maar in Nisse en behoorde tot het voormalige kasteel Slot ter Nisse.


Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 23 jan 2024 om 04:01.