Kerk-Avezaath - Dorpsstraat 29 - Teisterbant

< Rijksmonumenten

(11450) monumentenregisterMonumentnummer: 11450

Introductie

Blokvormig huis van twee evenwijdige vleugels van ongelijke lengte en grootte, in de negentiende eeuw gebouwd op de kelders van het laatmiddeleeuwse kasteel Avesaet. Het huis is met aan- en bijgebouwen gelegen op een groot omgracht terrein. Aan de zuidzijde hiervan bevindt zich een tweede omgracht terrein, mogelijk de voormalige voorburcht van het kasteel.

Zwart-wit foto van Huis Teisterbant. In de voorgrond staat een stekje met bloemen. Er is een oprijlaan van grind. De deur is te bereiken via een stenen buitentrap.
Afb. 1. Oostzijde van het huis Teisterbant. Foto: Beeldbank RCE door A.J. van der Wal CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1290
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 30 maart 1971

Geschiedenis

Een document uit 1291 vermeldt een stenen huis Teisterbant waarmee Hubert van Soelen werd beleend. In de veertiende eeuw blijkt dat het om het kasteel Avesaet gaat.

In 1788 kwam het huis in handen van majoor Johan Bredt. Hij liet een nieuw huis bouwen op de fundamenten van het kasteel. In 1838 liep dit huis grote schade op door brand.

Omschrijving

Het is niet bekend hoe het kasteel Avesaet er uitzag. Van dit huis zijn alleen de kelders nog aanwezig in het rond 1790 gebouwde nieuwe huis. In 1818 werd tegen de achterzijde (westzijde) van dit huis en stal gebouwd.

Omgeving

De grachten lagen in oorsprong dichterbij het huis, maar zijn door Bredt gedempt. Hij liet verder van het huis nieuw grachten graven.


Bronnen en verwijzingen

  • Beeldbank RCE Meer foto's van dit rijksmonument
  • Bibliotheek RCE Zandstra, E., Kastelen en huizen in de Betuwe, ’s-Gravenhage/Rotterdam 1962, 103-104.
  • Bibliotheek RCE Beaufort, R.F.P. en H.M. van den Berg, De Nederlandse Monumenten van Geschiedenis en Kunst. De provincie Gelderland. Het kwartier van Nijmegen. De Betuwe, ’s Gravenhage 1968, 387, 397.
  • Bibliotheek RCE Fijma, P., Archeologisch onderzoek Teisterbant te Kerk-Avezaath. Inventariserend veldonderzoek (IVO-B). Grondmij Archeologische Rapporten 403, Assen 2008.
  • Bibliotheek RCE Jas, Jorien, Frank Keverling Buisman, Elyze Storm-Smeets, et al. red., Kastelen in Gelderland, Utrecht 2013, 197.
  • Kastelenlexicon
  • Monumenten in Nederland Stenvert, R. e.a., Monumenten in Nederland. Gelderland - Kerk Avezaath, Zeist/Zwolle 1999, 210

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 19 dec 2023 om 04:00.