Denekamp - Bij Knik 49 - Joodse begraafplaats

< Rijksmonumenten

(12342) monumentenregisterMonumentnummer: 12342

Introductie

Oude Joodse begraafplaats van Denekamp.

Haag met centraal een groen hekwerk en daarachter een veld met stenen en verder naar achteren nog een haag en veel bomen.
Het hekwerk voegt weinig kwaliteit toe aan de begraafplaats.
Opvallende boom op een verder nagenoeg kaal veld met wat stenen en rondom een haag.
Overzicht vanuit de westzijde met de beuk die de begraafplaats domineert.

Kenmerken

  • Datering: circa 1800
  • Architect: Niet van toepassing
  • Rijksmonument sinds: 5 september 1972

Historie

In bronnen wordt in 1720 voor het eerst melding gemaakt van Joodse inwoners in Denekamp. Aanvankelijk maakten de Denekampse Joden gebruik van de Joodse begraafplaats in Ootmarsum, maar vanaf het begin van de 19de eeuw werden de overledenen begraven aan de voormalige Grave Es, tegenwoordig de Knik. Het oudste grafmonument is uit 1817 en het jongste grafmonument uit 1899, van in totaal 19 grafmonumenten. De meeste grafmonumenten hebben alleen een Hebreeuwse tekst. Rond 1900 is een nieuwe Joodse begraafplaats aangelegd. Deze ligt ook aan de Knik maar dichter bij het dorp.

In 1951 lag de begraafplaats er verwaarloosd bij en werd de aanwezige houtopstand, met uitzondering van de beuk, verwijderd. Met de opbrengst van het hakhout werd een hekwerk rond de begraafplaats bekostigd. De haag is pas later aangeplant, daarvoor was er sprake van een draadafrastering, dit om te voorkomen dat schapen en geiten graasden op de begraafplaats.

In de Tweede Wereldoorlog zijn vrijwel alle Joden uit Denekamp afgevoerd.

Niet bekend is of op de begraafplaats een metaheerhuisje heeft gestaan.

Rijksmonument

Ook deze Joodse begraafplaats is aangewezen op grond van de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog en vormt als zodanig een herinnering aan de Joodse gemeenschap van Denekamp. De jongere begraafplaats, dichter bij Denekamp, is niet beschermd.

Huidige situatie

De begraafplaats is toegankelijk via een eenvoudig metalen hekwerk en wordt volledig omgeven door een haag. Een belangrijk aspect is de nagenoeg kale bodem die echter de laatste jaren aan het vergrassen is. De kolossale beuk die in 1951 gespaard bleef bepaald een groot deel van het aanzicht van de begraafplaats.


Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met stichting Dodenakkers.

Zie ook

ArtikelenHoort bij deze thema's Specialist(en)

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 25 mei 2024 om 03:02.