Goes - Albert Joachimikade 5

< Rijksmonumenten


(16331) monumentenregister Monumentnummer: 16331



Introductie

De voormalige Rijks Hogere Burger School (H.B.S.). Een vijf traveeën breed, gepleisterd pand begane grond op smalle natuurstenen plint en een verdieping onder rechte kroonlijst met attiek. Inpandig balkon boven de voordeur in het midden omgeven door decoratie. Verder stucwerkdecoratie in de vorm van smalle halfzuilen, onder de gootlijst en rond de vensters.

Het pand houdt verband met de Canon van Nederland, Venster 45 - Annie M.G. Schmidt.
Foto van het lichtgrijze gebouw met hoge ramen en een groene voordeur met bovenraam. Boven de voordeur zit een overdekt balkon met vlaggenstok. In het pannendak zitten twee dakkapellen.
Albert Joachimikade 5. Foto door Lymantria, CC BY 3.0 , via Wikimedia Commons

Kenmerken

  • Datering: 1868
  • Architect: J.H. Hannink
  • Bouwstijl: Eclectisch
  • Rijksmonument sinds: 22 april1976

Aanleiding voor de bescherming

Het pand is aangewezen onder de Monumentenwet 1961.

Kennis

De website Erfgoed van Goes beschrijft de geschiedenis van de stichting van de school. Over de betekenis van de H.B.S als nieuw schooltype en 'de beste school van Nederland', ontstaan door de invoering van de Wet op het Middelbaar Onderwijs in 1863 op initiatief van de liberale minister J.R. Thorbecke, is onder andere door Roelof Bouwman en Henk Steenhuis gepubliceerd, Wij van de HBS, terug naar de beste school van Nederland (2017).

Canon van Nederland, venster 45 - Annie M. G. Schmidt

Vanuit haar woonplaats Kapelle zal de middelbare scholier Annie waarschijnlijk op de fiets naar het even verderop gelegen Goes zijn gereden om daar de lessen aan de Rijks H.B.S. te volgen. In 1930 behaalde zij hier haar eindexamen aan de hbs-a.




Bronnen en verwijzingen

Zie ook

ArtikelenHoort bij deze thema'sBeschermd stads- en dorpsgezicht Begrippen

Eclecticisme, attieken en schoolgebouwen

Meer informatie Meer over het monumentenregister en het rechtsgevolg van de aanwijzing tot rijksmonument is te vinden op cultureelerfgoed.nl/monumenten.

Meer over de omvang en reikwijdte van de bescherming van specifiek dit monument is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister en de leeswijzer.
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.


Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 27 nov 2024 om 04:25.