De Rijp - Rechtestraat 36

< Rijksmonumenten

(17137) monumentenregisterMonumentnummer: 17137

Introductie

Woonhuis met houten topgevels.

Foto van het huis met rode kozijnen en een auto in de voorgrond.
Rechtestraat 36, De Rijp. Jane023 (talk) 21:09, 11 October 2010 (UTC), CC BY-SA 3.0 NL https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/nl/deed.en, via Wikimedia Commons

Kenmerken

  • Datering: 19de eeuw, waarschijnlijk ouder
  • Bouwstijl: traditioneel streekeigen (houtbouw)
  • Rijksmonument sinds: 18-05-1967

Aanleiding voor de bescherming

Dit rijksmonument is bij de eerste aanwijzing onder de Monumentenwet 1961 ingeschreven in het register van rijksmonumenten.

Datering

In het rijksmonumentenregister is het monument gedateerd als 19de-eeuws. Gezien de bewoningsgeschiedenis, zie hierna onder Canon van Nederland, is het mogelijk in zijn geheel ouder of bevat het nog oudere bouwdelen.

Canon van Nederland, venster 25 - Sara Burgerhart

In dit huis woonden de schrijfsters Betje Wolff en Aagje Deken. Nadat zij kort in de pastorie in Middenbeemster rm 8822 hadden gewoond, verhuisden ze in 1777 naar De Rijp. Aanvankelijk woonden ze op nr. 36 en later in de Rechtestraat 40 rm 17139. In de Rijp ontwikkelt hun gemeenschappelijk schrijverschap zich. De basis voor het boek Sara Burgerhart ligt hier. Het boek wordt echter pas uitgegeven als zij naar Beverwijk zijn verhuisd.

Na het krijgen van een erfenis in 1782 door Aagje Deken, vestigden ze zich in Beverwijk aan de Peperstraat 17, de buitenplaats Lommerlust. In de tuin stond een tuinhuisje, hun 'rieten kluisje', wat zij als schrijvershuisje gebruikten. De buitenplaats is afgebroken, maar de tuin bestaat nog. Het tuinhuisje is meerdere malen verplaatst en vernieuwd. Het huidige huisje is een reconstructie en sinds 2005 een gemeentelijk monument.

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 23 apr 2024 om 03:01.