Gulpen - Slenakerweg 3 - Groenendaal

< Rijksmonumenten

(18835) monumentenregisterMonumentnummer: 18835

Introductie

Groenendaal of Ophem. Laatmiddeleeuws kasteel waarvan alleen de voorburcht in de vorm van een gesloten hoeve nog bestaat.

Binnenplaats van de hoeve. Links op de foto is de openstaande toegangspoort te zien. Middenin staat een perkje met gras, bomen en struiken.
Afb. 1. Binnenplaats van de gesloten hoeve van kasteel Groenendaal naar het noorden met links de poort uit 1823. Foto: Beeldbank RCE door K. Roderburg CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1300
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 21 februari 1967

Geschiedenis

De vroegste vermelding van het kasteel dateert uit 1321 wanneer Jan van Ophem ermee wordt beleend. In 1774 kocht de Maastrichtse raad en schepen het kasteel ten behoeve van zijn zuster. Zij liet samen met haar man op de hoofdburcht een nieuw huis bouwen. Na nog overgegaan te zijn in verschillende families werd het kasteel in 1919 verkocht aan de familie Pinckers. Er was weinig onderhoud gepleegd en het huis uit 1774 was inmiddels bouwvallig. De familie liet het huis in 1921 afbreken.

Omschrijving

Groenendaal, of oorspronkelijk Hof van Ophem, is vermoedelijk rond 1300 gebouwd als omgracht kasteel bestaande uit rechthoekige hoofdburcht en ten noordwesten daarvan een vierkante voorburcht. De hoofdburcht werd rond 1830 aan de westzijde afgesloten door een langgerekt dienstgebouw, aan de noordzijde door een in 1774-1775 gebouwd huis. De voorburcht bestond uit een grote schuur en een woonhuis met daartussen een uit 1823 daterend poortgebouw. Deze bebouwing is uitgebreid tot een gesloten hoeve. Ten behoeve van de uitbreiding van het boerenbedrijf is in 1921 het huis op de hoofdburcht afgebroken. Een deel van de voorgevel is geïncorporeerd in de stallen.

Omgeving

Van de oorspronkelijke omgrachting is niets meer aanwezig.

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 19 dec 2023 om 04:09.