Havelte - Linthorst Homanlaan 1 - Huis Overcinge

< Rijksmonumenten

(21027) monumentenregisterMonumentnummer: 21027

Introductie

Op de noordwesthoek van een groot omgracht terrein gelegen laatmiddeleeuws huis met een boerderij daartegenaan gebouwd en tegenover de boerderij een muur met poortgebouw.

Foto van Huis Overcinge, met voor het huis een laag bakstenen muurtje en een berm.
Afb. 1. De voorzijde van het huis Overcinge vanuit het westen met geheel rechts nog een klein stuk van de aangebouwde boerderij. Beeldbank RCE, CC BY-SA 3.0.

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1300
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 06 oktober 1965

Geschiedenis

De vroegste vermelding van Overcinge dateert uit 1331. In dat jaar bevindt het huis zich onder de bezittingen van Herbertus Putten. Johan Struuck, erfgenaam van 100.000 gulden laat het oude huis rond 1670 afbreken en een nieuw huis bouwen. Rond 1730 is het Wolter Kymmell die een nieuwe fase inluidt. Hij breekt het 17de-eeuwse huis af en bouwt het huidige huis met bijgebouwen.

Omschrijving

Het huis Overcinge is misschien gebouwd in het begin van de 14de eeuw door een lid van de familie Van Putten. Hoe het er destijds uitzag is niet bekend. Rond 1670 wordt het oude huis samen met een ander huis afgebroken en zijn twee nieuwe huizen gebouwd. Rond 1730 zijn beide huizen opnieuw afgebroken en is het huidige complex gebouwd. Dit complex had een U-vorm en werd aan de noordzijde afgesloten met een muur met daarin een poortgebouw meet daar tegenaan een inmiddels gesloopt koetshuis. De U bestond uit het huis, met daaraan vastgebouwd een boerderij en enkele bijgebouwen. In 1868 brandde de boerderij met de naastgelegen bijgebouwen af. Het huis bleef gespaard. De boerderij is herbouwd, de bijgebouwen niet. In 1889 is ook het bouwvallige achterhuis van het huis afgebroken en vervangen door een nieuwe keuken en een tuinkamer. Na 1965 is ook het koetshuis afgebroken.

Omgeving

Tot het huis behoort een koetsierswoning (rijksmonumentnummer 507522).

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 19 dec 2023 om 04:05.