Heel - Mgr. Savelbergweg 104 - Kasteel van Heel

< Rijksmonumenten

(21077) monumentenregisterMonumentnummer: 21077

Introductie

Zuidelijk deel van het laatmiddeleeuwse kasteel van Heel, bestaande uit een U-vormig hoofdgebouw met een aan de zuidoostzijde aangebouwde vleugel.

Het kasteel is gepositioneerd in de achtergrond van de foto. Links op de foto staan bomen en struiken. Op de weg die voor en naar het kasteel loopt, steken twee mensen over. Het kasteel zelf heeft een kleine inham waar nu een paar auto's geparkeerd staan. Het bestaat uit twee verdiepingen met een zolder.
Het kasteel van Heel vanuit het noorden. Foto door M.L. Tangel, 2005. Beeldbank RCE, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1250
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 20 april 1971

Geschiedenis en omschrijving

Het Kastelenlexicon, een database van het Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats (Nederlandse Kastelenstichting), bevat uitgebreide informatie over dit object. Zie de link naar het Kastelenlexicon onder het kopje Bronnen en verwijzingen.

Bronnen en verwijzingen

  • Dukers, B.A.J.T. (Birgit), Bouwhistorische quickscan en historisch-ruimtelijke analyse St. Anna en kasteel Heel, Roermond 2010.
  • Hupperetz, Wim, Ben Olde Meierink en Ronald Rommes red., Kastelen in Limburg : Burchten en landhuizen (1000-1800), Utrecht 2005, 221-223.
  • Kastelenlexicon

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 24 jan 2024 om 04:06.