Heesch - Kasteellaan 1 - De Berkt

< Rijksmonumenten

(21275) monumentenregisterMonumentnummer: 21275

Introductie

Groot omgracht terrein met ongeveer in het midden het blokvormige landhuis De Berkt, met in de kern mogelijk nog bouwdelen van het laatmiddeleeuwse huis.

Foto van de voorgevel van het huis met pad naar de ingang in de voorgrond. Aan weerszijden van het pad staan heggen, links in de foto staat een houten schuur.
Afb. 1 Huis De Berkt. Foto door Kasteelbeer, CC BY-SA 3.0 NL <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/nl/deed.en>, via Wikimedia Commons

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1550
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 03 augustus 1977

Geschiedenis

Kasteel De Berkt is gebouwd in de 16de eeuw. Joannes Linsen laat het huis rond 1830 ingrijpend verbouwen. In 1963 is het kasteel verkocht en is het van 1979 tot 1981 grootscheeps gerestaureerd o.l.v. architect Jan de Jong. In 2002 is het huis aan de oostzijde uitgebreid met een torenvormige uitbouw door architect Van der Laar.

Omschrijving

Het kasteel De Berkt is gebouwd in de 16de eeuw. Hoe het huis er toen uitzag is niet bekend. Rond 1830 is het ingrijpend verbouwd en kreeg het grotendeels zijn huidige vorm van blokvormig landhuis. In 2002 is aan de oostzijde een uitbreiding gerealiseerd in de vorm van een vierkant torenachtig bouwsel.

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 28 mrt 2024 om 04:04.