Hilvarenbeek - Groenendaal 1 - Huis Groenendaal

< Rijksmonumenten

(22137) monumentenregisterMonumentnummer: 22137

Introductie

Deels omgracht, aan de zuidzijde afgerond terrein met daarop een landhuis, gebouwd op de plek van het laatmiddeleeuwse kasteel Groenendaal.

Zwart-witfoto van het witte huis met links bijgebouwen. In de voorgrond ligt een gazon met oprijlaan.
Afb. 1 Huis Groenendaal vanuit het noorden met links de in 1961 aangebouwde vleugel. Beeldbank RCE, foto door G.J. Dukker, 1964, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1340
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 11 juli 1968

Geschiedenis

De vroegste vermelding van kasteel Groenendaal dateert uit 1340. Hoe dit kasteel eruit heeft gezien is niet bekend. Na een verwoestende brand in 1583 is het in 1597 door Wouter Verrijth herbouwd en bestond toen uit een dubbel omgracht terrein met daarop een L-vormig huis met een schuur tegen de noordoosthoek. Voor 1828 is de schuur vervangen door een boerderij ten oosten van het huis. In 1837 is het huis door J.J. Majoie grotendeels afgebroken en is er op de kelder een groter vierkant huis gebouwd met behoud van ouder muurwerk aan de westzijde. In 1961 is de boerderij in opdracht van Philips vervangen door een hotel dat via een galerij verbonden aan het huis. In 1995 zijn door Philips aan de zuidzijde nieuwe hotelkamers gebouwd in een halve cirkel, via twee galerijen verbonden met het huis.

Omschrijving

Op een deels nog omgracht terrein staat aan de noordzijde het vierkante landhuis Groenendaal, via twee galerijen verbonden met een hotelvleugel aan de zuidzijde.

Omgeving

Van de buitenste en de binnenste gracht zijn delen bewaard gebleven.

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 16 apr 2024 om 03:04.