Eppenhuizen - Eppenhuizerweg 6 - Eppenhuizer Kerk

< Rijksmonumenten


(23460) monumentenregister Monumentnummer: 23460



Introductie

Zaalkerk uit 1882, gelegen op een terrein van zeer hoge archeologische waarde (AMK)
Zijgevel en voorgevel van de kerk met blauwe lucht op de achtergrond. Het is een eenvoudig kerkgebouw in rode baksteen met zwart dak en witte raamkozijnen en accenten.
Afb. 1. Zijaanzicht van de kerk, februari 2016. Foto door user:hardscarf, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Kenmerken

  • Datering: 1882 (ontwerp). Preekstoel met lezenaar (1755); orgel (Lohman 1861)
  • Rijksmonument sinds: 18 april 1972

Versterkingsopgave

De kennis op deze pagina is (deels) verzameld in het kader van de versterkingsopgave als gevolg van de aardbevingsproblematiek in de provincie Groningen. De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) was de opdrachtgever voor deze versterkingsopgave in de periode 2016 t/m 2028.

Totaal omvat de versterkingsopgave ongeveer 360 rijksmonumenten. Deze rijksmonumenten zijn aan de hand van een norm constructief onderzocht op voldoende veiligheid voor de bewoners en gebruikers. De monumenten die constructief niet voldoen aan de norm zijn versterkt. Iedere versterkingsopgave is steeds zo veel mogelijk gecombineerd met een instandhouding-, verduurzamings- en/of herbestemmingsopgave.

Kennis en informatie

(Bron: Dijkoraad, Bouwhistorische verkenning 23460 Eppenhuizer kerk Eppenhuizen, 2018)

De decoratieve topgevel, opgetrokken in baksteen met blokbepleistering op de hoeken en een gepleisterde liseen langs de geveltop, eindigt in een dakruiter. De gevel is voorzien van twee rondboogvensters aan weerszijden van een deur met deuromlijsting. Boven de deurpartij een gedenksteen en een rozetvenster in de geveltop. In de gevel muurankers, twee in de top, vier ter hoogte van de rondboogvensters.

Monumentale waarde

De monumentale waarde van de topgevel zijn gelegen in de toegepaste materialen, detaillering en constructie uit de bouwtijd (1882) en de rustige, evenwichtige opbouw van de gevel.




Bronnen en verwijzingen

Zie ook

ArtikelenHoort bij deze thema's

Meer informatie Meer over het monumentenregister en het rechtsgevolg van de aanwijzing tot rijksmonument is te vinden op cultureelerfgoed.nl/monumenten.

Meer over de omvang en reikwijdte van de bescherming van specifiek dit monument is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister en de leeswijzer.
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.




Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 3 dec 2024 om 09:47.