Kerkrade - Oud-Erensteinerweg 6 - Erenstein

< Rijksmonumenten

(23552) monumentenregisterMonumentnummer: 23552

Introductie

Erenstein (of Ehrenstein) is een in aanleg laatmiddeleeuws vierkant kasteel, bestaande uit een L-vormige hoofdburcht en een U-vormige voorburcht. Beide zijn gelegen op één omgracht eiland.

Hoofdvleugel van het kasteel, gezien vanaf de gracht
Overzicht van de omgrachte buitenzijde van de hoofdvleugel met kapel-uitbouw en twee ronde hoektorentjes op de lage ringmuur. Beeldbank RCE, foto door L.M. Tangel, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1350
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 17 januari 1967

Geschiedenis en omschrijving

Het Kastelenlexicon, een database van het Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats (Nederlandse Kastelenstichting), bevat uitgebreide informatie over dit object. Zie de link naar het Kastelenlexicon onder het kopje Bronnen en verwijzingen.

Omgeving

Kasteel Erenstein ligt in een parkachtige omgeving met bossen en vijvers in het dal ten westen van de Anselderbeek. Deze beek levert het water voor de grachten. Ten zuiden van het kasteel is de landschappelijke aanleg na de restauratie van het kasteel in 1970 vervangen door een langgerekte formele tuin.

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 16 mrt 2024 om 04:01.