Nederhemert - Kasteellaan 1 - Kasteel Nederhemert

< Rijksmonumenten

(23621) monumentenregisterMonumentnummer: 23621

Introductie

Omgracht terrein met bastions op de hoeken en in het midden de hoofdburcht van het laatmiddeleeuwse kasteel Nederhemert.

Het kasteel met toren en gazon op de voorgrond. Links naast het gazon loopt een pad, hiernaast staat een grote boom.
Afb. 1 Het gerestaureerde restant van de hoofdburcht van kasteel Nederhemert vanuit het westen. Beeldbank RCE, foto door K. Roderburg, 2005, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1300
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 07 december 1971

Geschiedenis

Het kasteel Nederhemert is gebouwd rond 1300 en had een omgrachte hoofdburcht die in de eerste fase bestond uit een rechthoekige woontoren op de zuidhoek. Deze toren is in het tweede kwart van de 14de eeuw uitgebreid met een ommuurd binnenplein met een overhoekse toren op de noordhoek. In een derde fase is de overhoekse toren vervangen door een nieuwe hoektoren, is ten noorden van de woontoren een zaal gebouwd en kregen de twee westelijke hoeken van het binnenplein een ronde en een veelhoekige toren. In een laatste fase is het binnenplein volgebouwd met onder meer een traptoren. In 1945 brandde de hoofdburcht geheel af en in 1948 is het westelijke deel daarvan grotendeels afgebroken. De overige delen bleven als ruïne staan tot 2001. Toen zijn zij gerestaureerd. De voorburcht was gelegen aan de westzijde, binnen de huidige omgrachting.

Omschrijving

Het kasteel Nederhemert bestaat uit een omgracht terrein met bastions op de hoeken en in het midden het restant van de hoofdburcht van het kasteel. Dit restant, bestaande uit een L-vorm met een ronde toren op de westhoek en een vierkante toren op de noordhoek, is overgebleven na een brand in 1945 en een gedeeltelijke afbraak daarna.

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 16 apr 2024 om 03:05.