Leiden - Garenmarkt 9

< Rijksmonumenten

(24676) monumentenregisterMonumentnummer: 24676

Introductie

De Garenmarkt 9 is een 18de-eeuws woonhuis in het centrum van Leiden met achterin de tuin een tuinhuis. Staatsman en hoogleraar Johan Rudolph Thorbecke (1798-1872) heeft in dit pand gewoond en gebruikte het tuinhuis, dat toegankelijk was via een met een poort afgesloten steeg aan de Sint Jacobsgracht, als collegezaaltje.[1]

Gevel van het pand, met links de voordeur. Naast de voordeur zijn twee ramen. De 1e en 2e verdieping hebben beiden drie ramen. De bovenste verdieping zit onder het dak. Dit loopt schuin toe en heeft 1 raam.
Gevel van de Garenmarkt 9 in 1963. Foto: G. J. Dukker. Collectie: RCE Beeldbank. Rechten: CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: 18de eeuw (woonhuis), 19de eeuw (tuinhuis)
  • Bouwstijl: Onbekend
  • Architect: Onbekend
  • Rijksmonument sinds: 2 mei 1968

Bijbescherming tuinhuis

Naar aanleiding van een vraag over de omvang van de bescherming van dit rijksmonument, bleek dat het bij het woonhuis behorende tuinhuis, gelegen achterin de tuin ter hoogte van het adres Sint Jacobsgracht 4, niet beschermd was. Op 19 juli 2018 is het 19de-eeuwse tuinhuis middels een besluit aan de registeromschrijving toegevoegd.

Bronnen en verwijzingen

Zie ook

ArtikelenHoort bij deze thema's

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

  1. J. Drentje, ‘Thorbecke Revisited. De rol van het doctrinaire liberalisme in de Nederlandse politiek’ in: BGMN – Low Countries Historical Review 126 (2011) nr. 4 , pp. 8-9

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 16 mrt 2024 om 04:01.