Maastricht - Boschstraat 107

< Rijksmonumenten


(26810) monumentenregister Monumentnummer: 26810



Introductie

Twee traveeën breed huis van drie bouwlagen met de kap evenwijdig aan de straat. Een gedenksteen (1924) tussen de eerste en tweede verdieping ter herinnering aan de geboorte van de schrijver Alfons Olterdissen (1865-1923) in dit huis.
Foto van het hoge, smalle, bakstenen pand met vier ramen in witte kozijnen. Op de begane grond zit een café met uitgevouwen, groene luifel. Op het terras staat een witte parasol.
Boschstraat 107. Foto door Otter,CC BY 3.0 , via Wikimedia Commons

Kenmerken

  • Datering: 19de eeuw
  • Bouwstijl: traditionele bouwwijze
  • Architect: niet bekend/onderzocht
  • Rijksmonument sinds: 30 juni1966

Aanleiding voor de bescherming

Het pand is ingeschreven in het rijksmonumentenregister in de eerste tranche na het in werking treden van de Monumentenwet 1961. Het feit dat in de registeromschrijving gemeld wordt dat dit het geboortehuis van Alfons Olterdissen is, duidt op de cultuurhistorische waarde die hieraan wordt toegekend.

Schrijvershuis

In het rijksmonumentenregister worden slechts enkele monumenten aangetroffen die vanwege de cultuurhistorische waarde als schrijvershuis zijn aangewezen. Dit is er één van. Voor meer informatie over schrijvershuizen, zie het artikel Canon van Nederland, venster 45 - Annie M. G. Schmidt.

Alfons (Fons) Victor Olterdissen is een belangrijk en geliefd schrijver en dichter in het Maastrichtse dialect geweest. Over zijn leven en werk zijn verschillende publicaties verschenen. De stad eert hem onder meer met een beeldengroep (1962) aan de Grote Looiersstraat naar ontwerp van Willem Hofhuizen. Het stelt Olterdissen voor als verteller met een groep luisterende kinderen, zittend op een hardstenen bank. Tegenover de beeldengroep een groot bronzen reliëf met een scene uit zijn bekendste operette 'Trijn de Begijn'.

Alfons Olterdissen ligt begraven op de Algemene Begraafplaats aan de Tongerseweg. Dit is een rijksmonument, complexnummer 506569 (Complexen/506569).




Bronnen en verwijzingen

Zie ook

ArtikelenHoort bij deze thema'sBeschermd stads- en dorpsgezicht

Meer informatie Meer over het monumentenregister en het rechtsgevolg van de aanwijzing tot rijksmonument is te vinden op cultureelerfgoed.nl/monumenten.

Meer over de omvang en reikwijdte van de bescherming van specifiek dit monument is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister en de leeswijzer.
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.


Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 27 nov 2024 om 04:25.