Maastricht - Statenstraat 9

< Rijksmonumenten

(27560) monumentenregisterMonumentnummer: 27560

Introductie

Verbouwd pand in de Maaslandse Renaissance.

zwart-wit foto, straat in Maastricht met gepleisterd middeleeuws pand onder zadeldak, tuitgevel, tuinmuur, aanbouw uit negentiende eeuw.
Statenstraat 9 in 1962. Foto door G. Th. Delemarre, 1962. Beeldbank RCE, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: in de kern 1510-1515
  • Datering kap: zeventiende eeuw
  • Bouwstijl: Maaslandse Renaissance
  • Architect: onbekend
  • Rijksmonument sinds: 30 juni 1966

Het pand was oorspronkelijk onderdeel van het Wittevrouwenklooster en dateert in de kern vermoedelijk uit 1510-1515. Dit klooster grensde met de zijgevel aan de Statenstraat en was niet direct vanaf de openbare weg toegankelijk. Dit kenmerk was nog aanwezig bij Statenstraat 9 omdat de voorgevel aan een "voortuin" gesitueerd was en van de weg werd afgesloten door een muur. Dit is op historische foto's nog zichtbaar. In de zeventiende eeuw heeft er een verbouwing plaatsgevonden. Dit was nog herkenbaar door jaartal ankers in de noordgevel: 1619. Deze noordgevel werd bekroond door een natuurstenen, overkragende gootconstructie op consoles waartussen afwisselend rozetten en diamantkoppen. Deze vormen zijn karakteristiek voor de Maaslandse Renaissance.

Door de nieuwbouw van het Muziektheater is het overgrote deel van het voormalige klooster in 1988 gesloopt en van het pand 11a-13 is het achterste gedeelte (11a) afgebroken. Alleen het voorstel deel van het pand met de topgevel aan de Statenstraat is toen blijven staan. In 1991 is er opnieuw een ingrijpende verbouwing geweest waarbij onder andere de vloeren zijn verwijderd, het vloerniveau op de begane grond is verlaagd om een extra verdieping in te bouwen en aan de noordgevel nieuwbouw is toegevoegd waardoor de negentiende eeuwse uitbouw is gesloopt en de buitenmuur binnen de nieuwbouw is geïntegreerd. Binnen is de oorspronkelijke buitenmuur nog wel zichtbaar. Ook de dubbele, eiken zeventiende eeuwse gordingenkap met nokgording op makelaars is nog aanwezig.

Bronnen en verwijzingen

Zie ook

ArtikelenHoort bij deze thema's

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 9 apr 2024 om 03:02.