Maastricht - Burghtstraat 25 A - De Burgh

< Rijksmonumenten

(28057) monumentenregisterMonumentnummer: 28057

Introductie

Rechthoekig omgracht terrein met daarop het hoofdhuis van het laatmiddeleeuwse kasteel De Burgh.

Zwart-witfoto van het kasteel. De foto is van vanuit een hoek gemaakt waardoor zowel de voorkant als de rechterkant van het gebouw te zien zijn. De toegang is te bereiken via een stenen trapbruggetje. De toegangsdeur zit links aan de voorkant. Het gebouw heeft een wenteltrap aan de buitenkant. Het heeft drie verdiepingen en een zolder. Aan de rechterkant van het dak zitten twee schoorsteentorentjes. De omgeving bestaat uit bomen en struiken.
Kasteel De Burgh vanuit het zuidwesten. Foto 1953. Beeldbank RCE, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1375
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 10 mei 1966

Geschiedenis en omschrijving

Het Kastelenlexicon, een database van het Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats (Nederlandse Kastelenstichting), bevat uitgebreide informatie over dit object. Zie de link naar het Kastelenlexicon onder het kopje Bronnen en verwijzingen.

Bronnen en verwijzingen

  • Hermans, Taco, Middeleeuwse woontorens in Nederland : Een bouwhistorische benadering van een kasteelvorm, band 2, Hilversum 2016, 53-54.
  • Hupperetz, Wim, Ben Olde Meierink en Ronald Rommes red., Kastelen in Limburg : Burchten en landhuizen (1000-1800), Utrecht 2005, 351-353.
  • Kastelenlexicon
  • Marres, W., en J.J.F.W. van Agt, De Nederlandse Monumenten van Geschiedenis en Kunst, Deel V, de provincie Limburg, derde stuk Zuid-Limburg uitgezonderd Maastricht, 's-Gravenhage 1962, 221-223.

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 24 jan 2024 om 04:01.