Medemblik - Oudevaartsgat 8 - Kasteel Medemblik

< Rijksmonumenten

(28386) monumentenregisterMonumentnummer: 28386

Introductie

Kasteel Medemblik / Radboud. Omgracht, in oorsprong vierkante hoofdburcht van het laatmiddeleeuws kasteel van Medemblik met aan de zuidzijde een L-vormige woonvleugel met op de hoek een ronde toren en de in het zicht gebrachte contour van het overige deel van de hoofdburcht.

Foto van het kasteel met voorplein. In de voorgrond ligt de gracht met brug, in de achtergrond is een wijk met appartementen.
Afb. 1 Beeldbank RCE, foto door IJ.Th. Heins, 2005, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1287
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 23 november 1965

Geschiedenis

Het kasteel van Medemblik is rond 1287 gebouwd in opdracht van graaf Floris V en de hoofdburcht bestond in oorsprong vermoedelijk alleen uit een ommuurd terrein met op de hoeken lage ronde torens. In een volgende fase zijn in het midden van de muren aan de buitenzijde vierkante torens aangebracht met in de noordoostelijke toren de toegang. Aan deze zijde lag ook de voorburcht. Nadat deze voorburcht bij een stormvloed grotendeels was verdwenen is aan de noordwestzijde een nieuwe voorburcht aangelegd is de poort verplaatst naar de vierkante toren aan deze zijde.

Het kasteel is na de aanleg van bolwerken rond de stad in 1573 deels ontmanteld en de hoofdburcht kreeg meerdere functies, waaronder kerkgebouw en rechtbank. Na de sloop van grote delen van de hoofdburcht is het restant vanaf 1890 gerestaureerd en teruggebracht in zijn veronderstelde middeleeuwse vorm.

Omschrijving

Het kasteel van Medemblik bestaat uit een omgracht vierkant terrein met daarin aangegeven de omtrek van het oorspronkelijke laatmiddeleeuwse kasteel. Aan de zuidzijde bevindt zich een L-vormige woonvleugel met op de hoek een ronde toren. Op de noordwesthoek bevindt zich een deels weer opgemetselde ronde hoektoren, maar met een te kleine diameter ten opzichte van de oorspronkelijke toren op deze hoek. Het geheel is het resultaat van ingrijpende restauraties in 1890, 1930 en 1960.

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 16 apr 2024 om 03:03.