Bunde - Höfkestraat 15 - De Heiligenberg

< Monumenten

(28470) monumentenregisterMonumentnummer: 28470

Introductie

De Heiligenberg / Carteyn / Jonker Coninxhof. In 1740 gebouwd U-vormig huis, op de plek van en mogelijk met gebruikmaking van delen van een laatmiddeleeuwse voorganger. Bij het huis hoort een hoeve van oudere datum.

Zwart-witfoto van de voorkant van het kasteel. Het heeft één verdieping en een zolder. De toegangsdeur zit in het midden. Nast de deur zit aan beide kanten een groot raam. Beide kanten van het gebouw bestaan uit een uitbouw met twee grote ramen. De zolder heeft drie kleine zolderraampjes. In de voorgrond ligt een grasveld.
Het hoofdhuis van kasteel De Heiligenberg vanuit het noordoosten. Foto door P. van Galen, 1992. Beeldbank RCE, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1375
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 21 februari 1967

Geschiedenis en omschrijving

Het Kastelenlexicon, een database van het Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats (Nederlandse Kastelenstichting), bevat uitgebreide informatie over dit object. Zie de link naar het Kastelenlexicon onder het kopje Bronnen en verwijzingen.

Bronnen en verwijzingen

  • Hupperetz, Wim, Ben Olde Meierink en Ronald Rommes red., Kastelen in Limburg : Burchten en landhuizen (1000-1800), Utrecht 2005, 340-341.
  • Kastelenlexicon

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 7 feb 2024 om 03:01.