Wijnandsrade - Opfergeltstraat 3 - Kasteel Wijnandsrade

< Rijksmonumenten

(30902) monumentenregisterMonumentnummer: 30902

Introductie

Nog grotendeels omgracht terrein van het laatmiddeleeuwse kasteel Wijnandsrade, aan de oostzijde bestaande uit het restant van de hoofdburcht (een motte) met ten zuiden daarvan de oostelijke helft van de bijgebouwen (nr 30901) en ten westen de westelijke helft van de bijgebouwen (nr 30902).

De beide delen van de bijgebouwen van kasteel Wijnandsrade vanuit het noordoosten. Foto door L.M. Tangel, 2005. Beeldbank RCE, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1200
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 11 oktober 1965

Geschiedenis en omschrijving

Het Kastelenlexicon, een database van het Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats (Nederlandse Kastelenstichting), bevat uitgebreide informatie over dit object. Zie de link naar het Kastelenlexicon onder het kopje Bronnen en verwijzingen.

Omgeving

In oorsprong telde het kasteel 4 terreinen. De twee oostelijke zijn samengevoegd en nog steeds omgracht, de twee westelijke zijn eveneens samengevoegd maar aan de noordzijde en deels de westzijde niet meer omgracht.

Bronnen en verwijzingen

  • Brongers, E.H., Geschiedenis van het kasteel Wijnandsrade, Nuth 1994.
  • Friedhoff, Jens, 'Burg und Schloss Wijnandsrade (Prov. Limburg, Niederlande) - Besitz- und Baugeschichte im Spiegel der archivalischen Überlieferung', in: Burgen und Schlösser, 53(2012) nr. 2, 99-109.
  • Hupperetz, Wim, Ben Olde Meierink en Ronald Rommes red., Kastelen in Limburg : Burchten en landhuizen (1000-1800), Utrecht 2005, 334-337.
  • Kastelenlexicon

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 24 jan 2024 om 04:02.