Olst - Bouwhuispad 2 - Huis Boksbergen

< Rijksmonumenten

(31429) monumentenregisterMonumentnummer: 31429

Introductie

Huis Boksbergen / Boxbergen. Deels nog omgracht terrein met het L-vormige hoofdhuis van Huis Boksbergen op de plek van het laatmiddeleeuwse kasteel, met ten noorden daarvan een bijgebouw aan de oostzijde van een voorplein.

Zwart-witfoto van het huis met tuin en zandpad in de voorgrond. In de tuin staan twee witte beeldjes en een vlaggenstok, in de omgeving staan hoge struiken en bomen.
Afb. 1 Huis Boksbergen vanuit het noordwesten. Beeldbank RCE, foto door L.M. Tangel, 1973, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1325
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 01 februari 1972

Geschiedenis

De vroegste vermelding van Boksbergen is in 1344. Het kasteel is vermoedelijk gebouwd door een lid van de familie Van Dorth.

Het kasteel brandde rond 1645 af en is in de periode 1650-1653 herbouwd door Willem Ripperda. Het bestond toen uit een tweetal vleugels achter elkaar, waarvan de voorste een U-vorm had. Op de zuidhoek stond een ronde toren, overblijfsel van het oude kasteel. In 1756 werd het kasteel gekocht door Frederik, rijksgraaf van Wartensleben, die het deels liet afbreken en verbouwen.

Omschrijving

Het L-vormige huis Boksbergen is vermoedelijk het overblijfsel van de voorste, noordelijke vleugel van het oude kasteel, die verbouwd is van een U-vorm tot een rechthoek met aan de zuidzijde een dwarsvleugel, die aansluit op een ronde toren. Deze vorm is vermoedelijk ontstaan door een ingrijpende verbouwing rond 1756, waarbij het huis aanmerkelijk werd verkleind. Eind jaren ’70 van de vorige eeuw is het, voorheen gepleisterde huis voorzien van een klamp in baksteen.

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 23 apr 2024 om 03:04.