Oosterhout - Hoofseweg - Strijen

< Rijksmonumenten

(31665) monumentenregisterMonumentnummer: 31665

Introductie

Groot omgracht terrein met in het midden het restant van de noordwestelijke hoek van de hoofdburcht van het laatmiddeleeuwse kasteel Strijen.

Foto van de ruïne van een toren in een weiland omringd door bomen. In de voorgrond ligt een parkeerplaats afgebakend met een lage heg.
Afb. 1 Restant van de noordwestelijke hoektoren van de hoofdburcht van het kasteel Strijen vanuit het oosten. Beeldbank RCE, foto door L.M. Tangel, 1997, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1290
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 19 mei 1971

Geschiedenis

Kasteel Strijen is rond 1290 gebouwd door Willem IV van Strijen nadat zijn oude kasteel door een overstroming was verwoest. Over de bouwgeschiedenis is niet veel bekend. Rond 1550 bestond het kasteel uit een vierkant met vleugels aan de west-, noord- en oostzijde rond een binnenplaats, aan de zuidzijde afgesloten door een muur. Ten westen daarvan bevond zich een voorburcht. In 1572 neemt Alva bezit van het kasteel, dat een jaar later door de Prins van Oranje wordt heroverd. Daarna wordt het weer door de Spanjaarden belegerd en raakt door een langdurige beschieting in 1573 zo beschadigd, dat men het niet meer opbouwde. Hierna is het als steengroeve gebruikt tot 1714. Toen besliste men dat de noordwestelijke hoektoren behouden moest blijven. De zuidoostelijke hoek van deze toren stortte rond 1750 in, waarna het huidige restant overbleef.

Omschrijving

De ruïne van de hoofdburcht van het kasteel bestaat uit de noordwestelijke hoek van de toren die op de noordwesthoek van het vierkante complex stond.

Omgeving

De huidige gracht is de buitenste gracht om het kasteel.

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 22 mrt 2024 om 04:02.