Rhoon - Dorpsdijk 63 - Kasteel Rhoon

< Rijksmonumenten

(32473) monumentenregisterMonumentnummer: 32473

Introductie

L-vormig omgracht terrein met aan de zuidzijde de hoofdburcht van het laatmiddeleeuwse kasteel Rhoon met ten westen daarvan de rechthoekige omgrachte voorburcht.

Foto van het witte kasteel met gracht rondom het gebouw. Links ligt een brug over de gracht, langs de oever staan bomen.
Afb. 1 De hoofdburcht van kasteel Rhoon vanuit het zuiden. Beeldbank RCE, foto door G.J. Dukker, 1999, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1400
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 11 oktober 1966

Geschiedenis

Omdat er twee kastelen ter plaats van Rhoon hebben bestaan, waarvan een op de plek van het huidige huis en een de ander meer oostelijk, is het niet duidelijk wanneer het onderhavige kasteel is gebouwd. Vermoedelijk ergens in het midden van de 14de eeuw door Pieter van Duiveland. Hoe dat kasteel er heeft uitgezien is niet bekend. De hoofdburcht is in 1572 verbrand en in de periode 1576-1598 als driebeukig huis herbouwd. Het huis is sindsdien gemoderniseerd, maar qua volume niet wezenlijk gewijzigd. De belangrijkste wijziging was het wijzigen van de voorgevel in de 19de eeuw.

Omschrijving

Het kasteel Rhoon bestaat uit een omgracht terrein met daarop het driebeukige huis met tussen de twee zuidelijke beuken aan de westzijde een veelhoekige traptoren. Van het plein ten zuiden daarvan is de ommuring slechts al fragment aan de westzijde bewaard gebleven. Ten westen bevindt zich de oorspronkelijke voorburcht waarvan de bebouwing volledig verdwenen is.

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 16 apr 2024 om 03:04.