Rotterdam - Bij Grotekerkplein 5 - Erasmus
< Rijksmonumenten
Monumentnummer: 32784
Introductie
Bronzen standbeeld van Erasmus geplaatst op een vierkante hardstenen sokkel. De filosoof/schrijver is levensgroot in volle lengte uitgebeeld. In zijn linker hand heeft hij een opengeslagen boek en met zijn rechter hand slaat hij een bladzijde om.
Afb. 1 Het beeld van Erasmus. Foto door F. Eveleens, CC BY 4.0 , via Wikimedia Commons

Afb. 2. Der Stein des Weisen (2018) door Kathrin Schlegel, met oorspronkelijke sokkel van het standbeeld, april 2021. Foto door Sandra Fauconnier, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons
Kenmerken
- Datering: 1622 (beeld), 1963 (sokkel)
- Kunstenaar: Hendrick de Keyser
- Bronsgieter: Jan Cornelisz. Ouderogge
- Rijksmonument sinds: 11 september 1973
Aanleiding voor de bescherming
Het beeld is opgenomen in de Voorloopige lijst der Nederlandsche monumenten van geschiedenis en kunst. Vervolgens is het ingeschreven in het rijksmonumentenregister na de inwerkintreding van de Monumentenwet 1963.
Kennis
Een uitvoerige beschrijving van de wederwaardigheden van het beeld, zijn voorgangers en de tot stand koming ervan is opgesteld door Lucy Schlüter (zie bij bronnen). Hier worden alleen de belangrijkste feiten genoemd.
Op advies van Hugo de Groot, destijds stadspensionaris, besloot de vroedschap op 18 april 1616 tot het laten maken van een bronzen ('copere') beeld van de geëerde stadgenoot. De opdracht ging naar de bouwmeester en beeldhouwer Hendrick de Keyser. Het daadwerkelijke gieten gebeurde in de geschutsgieterij van Cornelis Ouderogge & Zoon in de Hoogstraat. Het oprichten van het beeld was, met uiteenlopende argumenten, niet onomstreden. Maar de vroedschap zette door en het beeld werd geplaatst op het Marktveld en bleef daar voorlopig staan.
Locatie
Het beeld staat niet meer op zijn oorspronkelijke locatie. Het is enkele malen verplaatst. Het overleefde het bombardement op Rotterdam en is daarna veilig opgeborgen op het terrein van het museum Boijmans Van Beuningen. Sinds 1964 staat het op het Grotekerkplein.
Voorgangers
Dit beeld is niet het eerste openbare standbeeld dat ter ere van Erasmus werd opgericht. In 1549 was een houten beeld geplaatst bij zijn woonhuis in de Wijde Kerksteeg. Omdat het houten beeld slecht bestand was tegen de weersinvloeden, werd een nieuw, stenen beeld gemaakt in 1557. Dit beeld is vernield bij het Spaanse beleg van 1572. Daarna is opnieuw een stenen beeld geplaatst, mogelijk is het oude beeld hersteld - helemaal duidelijk is dit niet. Dit heeft nog tot 1621 op het Marktveld (Grote Markt) gestaan, waarna het vervangen is door het huidige bronzen beeld.
Sokkel
De huidige sokkel is een kopie van de oorspronkelijk 17de-eeuwse sokkel. Deze is in 1964 verwijderd en aanvankelijk opgesteld bij het Erasmiaans gymnasium. Sinds 2018 is de oorspronkelijke sokkel onderdeel van het kunstwerk Der Stein des Weisen van Kathrin Schlegel op de campus van de Erasmus Universiteit.
Bronnen en verwijzingen
- Beeldende Kunst & Openbare Ruimte Rotterdam Hendrick de Keyser: Erasmus (1622)
- Kathrin Schlegel, Der Stein des Weisen. Kunstwerk op campus Woudenstein sokkel.
- Lucy Schlüter, Standbeelden van Erasmus in Rotterdam : 1549 – 2008. Rotterdam 2008
- Voorloopige lijst der Nederlandsche monumenten van geschiedenis en kunst. Deel III. De provincie Zuidholland (1915)
Zie ook
ArtikelenHoort bij deze thema's Begrippenbrons, hardsteen en standbeelden
Meer informatie Meer over het monumentenregister en het rechtsgevolg van de aanwijzing tot rijksmonument is te vinden op cultureelerfgoed.nl/monumenten.
Meer over de omvang en reikwijdte van de bescherming van specifiek dit monument is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister en de leeswijzer.
Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 28 nov 2024 om 03:04.