Slochteren - Hoofdweg 23

< Rijksmonumenten

(33800) monumentenregisterMonumentnummer: 33800

Introductie

Keuterij (1900) gelegen in beschermd gezicht Slochteren. Woonhuis en schuur onder een dak voorzien van dubbele krimp (Oldambtster type). Een historisch gegroeid geheel gevormd uit een 17e eeuws woonhuis en een 19e eeuws schuur .

Zwart-witfoto van de boerderij vanaf de straat gezien.
Afb. 1. De boerderij in mei 1969. Foto door A.J. van der Wal, beeldbank RCE (CC BY-SA 3.0)

Kenmerken

  • Datering: woonhuis (17e eeuw); schuur (1800); Oldambtster boerderij met dubbele krimp (1900)
  • Rijksmonument sinds: 29 juni 1973

Versterkingsopgave

De kennis op deze pagina is (deels) verzameld in het kader van de versterkingsopgave als gevolg van de aardbevingsproblematiek in de provincie Groningen. De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) was de opdrachtgever voor deze versterkingsopgave in de periode 2016 t/m 2028.

Totaal omvat de versterkingsopgave ongeveer 360 rijksmonumenten. Deze rijksmonumenten zijn aan de hand van een norm constructief onderzocht op voldoende veiligheid voor de bewoners en gebruikers. De monumenten die constructief niet voldoen aan de norm zijn versterkt. Iedere versterkingsopgave is steeds zo veel mogelijk gecombineerd met een instandhouding-, verduurzamings- en/of herbestemmingsopgave.

Kennis en Informatie

(bron: Dijkoraad, Bouwhistorische opname Hoofdweg 23 Slochteren, 2022)

De keuterij is in de 17e eeuw gebouwd als woonhuis aan de rand van het Overbos van de Fraeylemaborg. Het woonhuis kreeg een rechthoekige plattegrond en bestond uit een begane grond en een zolder. De gevels waren opgetrokken in baksteen waarop een zadeldak tussen twee topgevels. De voorgevel werd uitgevoerd als een tuitgevel. De zijgevels zijn voorzien van een krimp.

Rond 1800 is het woonhuis verbouwd tot boerderij. De woning werd uitgebreid met een vrijstaande schuur. In het woonhuis werd een entreeportaal toegevoegd en de vensters gewijzigd.

Omstreeks 1900 is de boerderij verbouwd en kreeg het de verschijningsvorm van een Oldambtster boerderij. Het woonhuis en de schuur werden met elkaar verbonden en onder een doorlopend dak geplaatst. Tegen de achtergevel van het voorhuis een stookplaats met schoorsteen in het dak.

In 1978 stopte het agrarische gebruik van het rijksmonument en werd het geheel in gebruik genomen als woning. De schuur werd opgedeeld in meerdere kamers en voorzien van een verdiepingsvloer. De gevels werden voorzien van een stenen klamp. De begane grond vloer werd vernieuwd door betonnen plaat.

In 2018 zijn de kap en de zoldervloeren geïsoleerd. De schoorsteen is versterkt in verband met de aardbevingen. De zoldervloeren zijn hiervoor verstijfd. De binnendeuren zijn vernieuwd.

Gebruik: woonfunctie (17e eeuw-nu); agrarische functie (1800-1978).

Gelegen in beschermd gezicht Slochteren.

Monumentale waarde

De monumentale waarde van het rijksmonument is gelegen in de verschijning en het gebruik van een keuterboerderij van het Oldambtster type met een dubbele krimp, evenals de 17e, 18e, 19e eeuwse en 20e eeuwse die hier deel van uitmaken.

Advies omgevings­vergunning

Over dit monument is advies uitgebracht in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo):

Bronnen en verwijzingen

Zie ook

Monumenten
  • Monumenten/46902 (Let op: pagina bestaat niet.)
ArtikelenHoort bij deze thema'sBeschermd stads- en dorpsgezicht

Meer informatie Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.

Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.


Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 22 mei 2024 om 03:01.