Hellum - Hoofdweg 33 - Walfriduskerk

< Rijksmonumenten


(33810) monumentenregister Monumentnummer: 33810



Introductie

Historisch gegroeid kerkgebouw met 11e eeuwse fundamenten.
Links vooraan is de wit gepleisterde toren te zien, waarnaast het bakstenen schip met verschillende soorten metselwerk. Op de voorgrond een grasveld met bomen.
Afb. 1. Toren en kerk. Pa3ems, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Kenmerken

  • Datering: vanaf de 11de eeuw
  • Rijksmonument sinds: 29 juni 1973

Versterkingsopgave

De kennis op deze pagina is (deels) verzameld in het kader van de versterkingsopgave als gevolg van de aardbevingsproblematiek in de provincie Groningen. De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) was de opdrachtgever voor deze versterkingsopgave in de periode 2016 t/m 2028.

Totaal omvat de versterkingsopgave ongeveer 360 rijksmonumenten. Deze rijksmonumenten zijn aan de hand van een norm constructief onderzocht op voldoende veiligheid voor de bewoners en gebruikers. De monumenten die constructief niet voldoen aan de norm zijn versterkt. Iedere versterkingsopgave is steeds zo veel mogelijk gecombineerd met een instandhouding-, verduurzamings- en/of herbestemmingsopgave.

Kennis en informatie

(Bron: Dijkoraad, 3(3)810 Walfriduskerk in Hellum Bouwhistorische verkenning, 2018)

De oorsprong van de kerk gaat terug tot de 11e eeuw. In de 13e eeuw is de kerk herbouwd op oudere fundamenten. In het interieur onder meer een preekstoel met klankbord (18e eeuw), orgel door Lohman met balustrade (1661/ 1819), twee fragmenten van zandstenen grafzerken. Tijdens de restauratie in de periode 1963-1966 zijn betonnen versterkingen aangebracht. De oorsprong van de toren gaat terug tot de 12e eeuw. In de 16e eeuw is het bovendeel gewijzigd. In de 19e eeuw is de spits toegevoegd (1872). In de toren een klokkenstoel met klok Zeghebodus (1396). Mechanisch uurwerk Van Bergen Midwolda (1900).

Religieus gebruik.

Monumentale waarde

De monumentale waarde van het rijksmonument is gelegen in de ouderdom en de historische gelaagdheid van de kerk, de samenhang tussen kerk en toren, de toegepaste materialen, constructie en detaillering uit de verschillende perioden.




Bronnen en verwijzingen

Zie ook

ArtikelenHoort bij deze thema's

Meer informatie Meer over het monumentenregister en het rechtsgevolg van de aanwijzing tot rijksmonument is te vinden op cultureelerfgoed.nl/monumenten.

Meer over de omvang en reikwijdte van de bescherming van specifiek dit monument is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister en de leeswijzer.
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.





Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 3 dec 2024 om 09:48.