Valkenburg - Cauberg 25

< Rijksmonumenten

(36764) monumentenregisterComplexnummer: 36764

Introductie

Kerkhofkapel; neoclassicistisch mergelstenen gebouwtje met smaller koor, daterend uit 1837. De kapel staat centraal op het oude gedeelte van de gemeentelijke begraafplaats van Valkenburg.

Zwart-wit foto met centraal een gebouw in natuursteen met op de voorgrond talloze grafmonumenten van verschillende materialen en vormen. Op de achtergrond veel groen.
De kapel in 1963. Interessant is de hoeveelheid grafmonumenten op de voorgrond op de afdeling voor kinderen.
Gebouw in gelige steen met op de voorgrond talloze grafmonumenten van verschillende materialen en vormen. Links en rechts is het groen van de bomen op de begraafplaatsen te zien.
De kapel, gezien vanaf de andere kant, maar nu in 2022. Tegen de muur een aantal oudere grafmonumenten.

Kenmerken

  • Datering: 1837
  • Architect: Onbekend
  • Rijksmonument sinds: 14 maart 1967

Historie

Kapellen op begraafplaatsen zijn er niet heel veel in Nederland. Deze kapel in mergel in een neoclassicistische vormgeving uit de eerste helft van de 19de eeuw is daarom relatief uniek. De kapel werd in 1836-1837 gebouwd op een kleine uitbreiding van de eerder aangelegde begraafplaats. De kapel staat in het verlengde van de ingang en is opgevat als een klein kerkgebouw met een schip en een smaller koor. Het hoofdvolume wordt afgedekt door een wolfdak voorzien van leien. Het grote dak kent een knik boven de draagmuren. Het koor kent een zadeldak en een rechte sluiting. In de top van het koor is een kleine dakruiter aangebracht voor de luidklok. In de voorgevel is een dubbele getoogde houten deur aangebracht waarvan het bovenste deel met spijlen is uitgevoerd. Boven de deur is nog een halfrond venster aangebracht. Verder zijn in de zijgevels van het koor halfronde vensters aangebracht. In het sobere interieur is tussen schip en koor een smeedijzeren hek aangebracht. Tegen de koorwand is een altaar geplaatst met daarboven een calvariegroep. Tegen de linkergevel staan een aantal grafmonumenten waaronder dat van burgemeester J.L. Fransen (overleden 1857). Achter de kapel is een verzamelgraf voor de stoffelijke resten van de paters van de Congregatie van de Heilige Harten die elders op de begraafplaats waren begraven. De kapel is niet in eigendom bij de gemeente Valkenburg maar bij de Parochie H.H. Nicolaas en Barbara in Valkenburg.

Rijksmonument

De aanwijzing van de kapel vond plaats in 1967. In 1997 werden een aantal onderdelen op de begraafplaats toegevoegd, te weten vier grafkelders in de wand van de Cauberg en een bij een van de grafkelders behorende grafkapel. De kerkhofkapel werd begin deze eeuw hersteld, waarbij onder andere het leien dak en de hemelwaterafvoer werd vervangen.

Huidige situatie

De kapel verkeert in goede staat. Nadat de kapel lange tijd gebruikt was als opslagplaats, is deze na herstel weer ingericht als een kapel waar missen gehouden kunnen worden. Of dat ook daadwerkelijk gebeurt is onbekend. Duidelijk is wel dat de kapel een bijzondere plek inneemt op de begraafplaats en eveneens binnen de funeraire cultuur in Nederland.


Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met stichting Dodenakkers.

Bronnen en verwijzingen

Zie ook

Trefwoorden

Kerkhofkapel

Begrippen

kapellen (gebouw)

Specialist(en)

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 4 apr 2024 om 03:01.