Valkenburg - Oosterweg 28 - Kasteel Oost

< Rijksmonumenten

(36828) monumentenregisterMonumentnummer: 36828

Introductie

U-vormig complex, bestaande uit een rechthoekig landhuis met twee bijgebouwen aan weerszijden van een voorplein, deels nog met restanten van het laatmiddeleeuwse kasteel Oost.

Foto van het gele kasteel met voorplein en bijgebouwen aan beide kanten.
Ab. 1 Kasteel Oost met links en rechts bijgebouwen vanuit het noordoosten. Beeldbank RCE, foto door P. van Galen, 1991, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1560
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 14 maart 1967

Geschiedenis

De vroegste vermelding van kasteel Oost dateert uit 1563. Omdat het nog niet voorkomt op de kaart van Jacob van Deventer uit circa 1560 zal het kasteel tussen deze twee jaren zijn gebouwd. In 1587 wordt gesproken over ‘hoeve en kasteel’ wat inhoudt dat er een kasteelhoeve was. Het kasteel bestond vermoedelijk toen al uit een omgracht complex bestaande uit vier vleugels rondom een rechthoekige binnenplaats. Sinds 1763 was het kasteel in slechte staat of mogelijk zelfs door brand (grotendeels) verwoest. Het is rond 1830 ingrijpend verbouwd door jhr. Louis Libert de Villers de Pité. Hierbij is de noordelijke vleugel afgebroken en is de zuidelijke vleugel verbouwd tot het huidige neoclassicistische landhuis. De twee andere vleugels rond de binnenplaats zijn toen deels gehandhaafd, deels nieuw opgetrokken.

Omschrijving

Kasteel Oost bestaat uit een rechthoekig landhuis uit circa 1830, met ten noordoosten daarvan aan weerszijden van het voorplein twee bijgebouwen. Het noordwestelijke bijgebouw dateert deels uit 1757 en sluit met een tussenlid uit de late 16de of begin 17de eeuw aan op het landhuis. Het oostelijke bijgebouw sluit niet aan op het landhuis en dateert grotendeels uit 1830.

Bronnen en verwijzingen

  • Beeldbank RCE Meer afbeeldingen van dit rijksmonument
  • Hupperetz, Wim, Ben Olde Meierink en Ronald Rommes red., Kastelen in Limburg : Burchten en landhuizen (1000-1800), Utrecht 2005, 384-385.
  • Kastelenlexicon
  • Notten, Jan G.M., Kasteel Oost. Valkenburg aan de Geul, Valkenburg aan de Geul 1982.

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 16 apr 2024 om 03:04.