Amsterdam - Muiderstraat 14
< Rijksmonumenten
Monumentnummer: 3721
Introductie
Pand van drie traveeën breed, opgebouwd uit een kelder, drie bouwlagen en een vierde lagere verdieping. De voorgevel, een lijstgevel, is 19de-eeuws, het pand daarachter is ouder.
Ter hoogte van de begane grond is het pand verbonden met het naastgelegen Muiderstraat 16, eveneens een rijksmonument (Amsterdam - Muiderstraat 16). Beide panden zijn op dit niveau gevat achter één winkelpui (natuursteen een blank gelakt hout). De opbouw van de panden is sterk vergelijkbaar.Kenmerken
- Datering: pand omstreeks 1680-1690, voorgevel eerste helft 19de eeuw, winkelpui 1923
- Bouwstijl: eenvoudig neoclassicisme
- Architect: niet bekend/onderzocht
- Rijksmonument sinds: 14 juli 1970
Aanleiding voor de bescherming
Het pand is beschermd in de eerste tranche na het in werking treden van de Monumentenwet 1961.
Kennis
Op bouwhistorisch gebied is weinig bekend over dit pand.
Apotheek De Castro
Van 1832 tot 2019 was hier de bekende Joodse apotheek De Castro gevestigd. Deze was gesticht door Daniël Henriques de Castro. In 2019 is de apotheek verhuisd naar de Roeterstraat.
In 1923 trok de toenmalige eigenaar Emanuel Vita Israël (1873-1940) ook nr 16 bij de apotheek. Hij liet daarvoor de nieuwe pui aanbrengen. E. Vita Israël was behalve apotheker ook kunstverzamelaar. Hij richtte in het huis een museum in met onder andere bouwkundige onderdelen van elders afkomstig. Na zijn zelfverkozen dood op 15 mei 1940 werden zijn kunstbezittingen geveild. Twee stukken waren in het museum Boijmans van Beuningen terecht gekomen. Deze zijn in 2020 gerestitueerd aan de erfgenamen.
Bronnen en verwijzingen
- Joods Amsterdam, Apotheek De Castro
- Museum Boijmans van Beuningen, Restitutie van twee objecten uit de nalatenschap van Emanuel Vita Israël
Zie ook
MonumentenMeer informatie Meer over het monumentenregister en het rechtsgevolg van de aanwijzing tot rijksmonument is te vinden op cultureelerfgoed.nl/monumenten.
Meer over de omvang en reikwijdte van de bescherming van specifiek dit monument is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister en de leeswijzer.
Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 30 jan 2025 om 04:02.