Nieuwkuijk - Kasteellaan 1 - d’Oultremont

< Rijksmonumenten

(37877) monumentenregisterMonumentnummer: 37877

Introductie

d’Oultremont / kasteel van Drunen / Steenenborch. Groot omgracht terrein met aan de zuidwestzijde het voormalige poortgebouw van het afgebroken laatmiddeleeuwse kasteel d’Oultremont.

Zwart-witfoto van het poortgebouw met twee torens en bomen in de omgeving.
Afb. 1 Het voormalige poortgebouw van kasteel d'Oultremont vanuit het zuidwesten. Beeldbank RCE, foto door G.J. Dukker, 1967, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1380
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 17 september 1968

Geschiedenis

De vroegste vermelding van het kasteel d’Oultremont dateert uit 1559, maar mogelijk dateert het kasteel van 1383 en zou het dan kunnen zijn gebouwd door Boudewijn Kuist van Wijck. In de periode 1640-1654 is het kasteel in opdracht van Johan van Wassenaar verbouwd, mogelijk eerst de hoofdburcht en daarna de voorburcht.

De hoofdburcht van het kasteel brandde in 1795 af en is niet meer herbouwd. Het poortgebouw op de voorburcht is toen geschikt gemaakt voor bewoning. Dit poortgebouw met aangrenzende bouwdelen is in 1875-1876 naar ontwerp van de architect H.J. van Tulder in opdracht van F. d’Oultremont verbouwd.

Omschrijving

Het restant van het kasteel d’Oultremont bestaat uit een breed voormalig poortgebouw geflankeerd door twee veelhoekige torentjes. Aan de noordzijde bevindt zich een korte diepe vleugel, aan de zuidzijde een L-vormige vleugel met een lange ‘poot’ aan de oostzijde. De L-vormige vleugel is het oudste gedeelte en dateert qua begane grond uit circa 1640-1654. De verdieping is mogelijk in 1724 toegevoegd.

Het huidige bouwvolume en de architectuur van het poortgebouw en de noordelijke vleugel zijn het resultaat van een verbouwing in 1875-1876. Daarbij is de noordelijke vleugel gesloopt en in verkorte vorm op de bestaande fundering herbouwd en is het poortgebouw inclusief de torentjes van een klamp voorzien.

Omgeving

De hoofdburcht van het kasteel heeft gelegen op hetzelfde omgrachte terrein, vermoedelijk ten noordoosten van het poortgebouw.

Advies omgevingsvergunning

Over dit monument is advies uitgebracht in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo):

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 16 apr 2024 om 03:05.