Twello - Burgemeester van der Feltzweg 1 - Huize Het Holthuis

< Rijksmonumenten

(38082) monumentenregisterMonumentnummer: 38082

Introductie

Deels nog omgracht nagenoeg vierkant landhuis met eenlaags aanbouw aan de achterzijde, in 1721 gebouwd op de plek van een laatmiddeleeuwse voorganger. Aan de oostzijde van het voorplein ligt een bijgebouw.

Zwart-witfoto van het huis met gazon en bomen in de omgeving.
Afb. 1 Het Holthuis vanuit het zuiden. Beeldbank RCE, foto door P. van Galen, 1995, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1500
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 01 februari 2010

Geschiedenis

De vroegste vermelding van Het Holthuis is in 1374 maar er is pas in 1512 sprake van een huis. Hoe dit huis eruit zag is niet bekend. In 1719 wordt het huis door het echtpaar Brand-Seppe grotendeels afgebroken en in 1721 wordt er op de fundamenten een nieuw huis gebouwd, bestaande uit een T-vormig hoofdvolume (voor- en iets smaller achterhuis) met aan de oostzijde een vierkante torenvormige aanbouw, die via een ondiepe vleugel was verbonden met het huis. Tegen het achterhuis stond nog een (trap?)toren en een lage aanbouw. Voor 1827 zijn de vierkante toren en het tussenlid afgebroken. Kort na 1875 is achterhuis tot op kelderniveau afgebroken, alsmede de (trap?)toren en de lage aanbouw.

Omschrijving

Het huidige huis dateert uit 1721. Het lag toen op de noordwesthoek van een omgracht terrein en bestond uit een T-vormig hoofdvolume met aan de oostzijde een vierkante torenvormige aanbouw, die via een ondiepe vleugel was verbonden met het huis. Van dit huis is het voorhuis bewaard gebleven, evenals het souterrain van het achterhuis.

Omgeving

Van de omgrachting rest nog een deel aan de west-, noord- en oostzijde als onderdeel van de tuinaanleg. Ten oosten van het voorplein staat een koetshuis uit 2000.

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 16 apr 2024 om 03:06.