Twello - Kruisvoorderweg 16 - Huize Kruisvoorde

< Rijksmonumenten

(38093) monumentenregisterMonumentnummer: 38093

Introductie

T-vormig landhuis met aan de noordoostzijde aangebouwde vierkante toren. De achterzijde van het huis is een deel van het laatmiddeleeuwse huis.

Foto van het huis met gazon en bomen in de achtergrond.
Afb. 1 Het huis Kruisvoorde vanuit het zuidoosten. Beeldbank RCE, foto door P. van Galen, 1995, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1550
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 14 december 1971

Geschiedenis

De vroegste geschiedenis van het huis Kruisvoorde is niet bekend. In de zestiende eeuw was het in het bezit van de familie Van Mermuden en bestond het uit een boerderij met spieker. Deze spieker is vermoedelijk het noordwestelijke deel van het huidige huis. Mogelijk is het huis door Gerhard Daendels uitgebreid. In 1863 is het huis gepleisterd in opdracht van jhr. A. van Citters. In opdracht van de familie Cramer is in de periode 1910-1920 de voorgevel gewijzigd en is een toren bijgebouwd.

Omschrijving

Het huis Kruisvoorde heeft een T-vormige plattegrond met een aan de noordoostzijde aangebouwde vierkante toren. Het noordwestelijke deel van het huis is het oudste gedeelte en dateert uit de zestiende eeuw. Het zuidoostelijke deel is daar in de achttiende eeuw tegenaan gebouwd. De toren dateert uit circa 1910-1920, de periode waarin ook de voorgevel is gewijzigd.

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 16 apr 2024 om 03:07.