Boven-Leeuwen - Waalbandijk 7 - Huis te Leeuwen

< Rijksmonumenten

(38244) monumentenregisterMonumentnummer: 38244

Introductie

Dubbel omgracht terrein met tot boerderij omgebouwd poortgebouw van het laatmiddeleeuwse kasteel Huis te Leeuwen. Ten noordwesten daarvan, buiten de binnenste gracht, een deel van een voormalig koetshuis.
Zwart-witfoto van het witte huis met brug en tuin. In de voorgrond staan kale bomen.
Afb. 1 Huis te Leeuwen vanuit het westen. Beeldbank RCE, foto door P.C. Schellekens, 1967, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1400
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 24 januari 1967

Geschiedenis

Het Huis te Leeuwen is rond 1400 gebouwd door Willem van Druten. Vanwege de omschrijving ‘met den tween voorgeborchten’ is het mogelijk dat het kasteel is ontstaan uit een rechthoekige hoofdburcht met twee voorburchten. Mogelijk in de 16de eeuw is de hoofdburcht in volume verdubbeld e ontstond een tweebeukig huis. Dit huis is rond 1650 door Sweder van Boetzelaer aan de westzijde nogmaals uitgebreid met een vleugel. Toen is vermoedelijk de eerste voorburcht bij de hoofdburcht getrokken en is in 1654 aan de westzijde een poortgebouw verrezen. Ten westen hiervan lagen tot ver in de 19de eeuw twee bijgebouwen aan weerszijden van een voorplein, de voormalige tweede voorburcht. In 1817 is het oostelijke deel van de hoofdburcht gesloopt en is het poortgebouw omgebouwd tot boerderij waarbij aan de oostzijde de deel is toegevoegd. Na 1830 is aan het zuidelijke bijgebouw en het westelijke deel van het noordelijke bijgebouw afgebroken.

Omschrijving

Op een omgracht terrein ligt aan de westzijde het tot woning van een boerderij omgebouwde poortgebouw van het kasteel Huis te Leeuwen, daterend uit 1654 maar wellicht nog met een oudere kern. Aan de achterzijde (de oostzijde) van dit poortgebouw is in 1817 een deel gebouwd. Ten noordoosten hiervan staat nog de oostelijke helft van een bijgebouw. Om dit alles ligt een tweede gracht.


Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 22 mrt 2024 om 04:01.